2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Ukrajna sokat hangoztatott “ellentámadása” Herszonban csúfos kudarcot vallott

Ukrajna sokat hangoztatott “ellentámadása” Herszonban “csúfos kudarcot vallott” – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium, felsorolva a Kijev által elszenvedett veszteségeket a nap végén. Az ukrán erők Volodimir Zelenszkij elnök parancsára három irányból próbáltak támadni, de nem értek el eredményt – közölte Moszkva.

Az orosz csapatok nagy veszteségeket okoztak az ukrán támadóknak a napi harcok során, köztük 26 harckocsit, 23 páncélozott harcjárművet, további kilenc páncélozott járművet, két Szu-25-ös támadó repülőgépet és több mint 560 katonát – áll az orosz védelmi minisztérium hétfő esti közleményében.

Az ellenség újabb támadási kísérlete csúfos kudarcot vallott.

Korábban a nap folyamán a Suspilne ukrán hírügynökség Natalja Humenjuk, a Déli Parancsnokság szóvivőjét idézte, aki azt mondta, hogy “különböző irányokban” támadó akciók kezdődtek, “többek között a Herszon régióban”. Részletekkel azonban nem szolgált, csak annyit mondott, hogy “minden katonai művelethez csendre van szükség”.

Hétfő estére azonban az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara már csak Pot’omkyne falu közelében történt orosz támadásról tett említést.

Kijev egész nyáron “herszoni ellentámadásról” beszélt, miközben további fegyvereket és lőszert kért nyugati támogatóitól. Zelenszkij vasárnap a néphez intézett videóbeszédében fogadkozott, hogy “Ukrajna visszatér” a Donbasszba – valamint Harkovba, Zaporizzsjába, Herszonba és “mindenképpen a Krímbe”.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.