2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Ukrajna: Oroszország nem hosszabbítja meg a gáztranzit szerződést

Oroszország nem kívánja meghosszabbítani Ukrajnával kötött gáztranzitszerződését 2024 után, amikor a jelenlegi megállapodás lejár – állította hétfőn a kijevi székhelyű állami olaj- és gázipari vállalat, a Naftogaz vezérigazgatója.

Jurij Vitrenko a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy “még csak utalások sincsenek” az új szerződésről szóló tárgyalásokra.

“Megbeszéltük az amerikaiakkal és a németekkel, hogy mindannyian szeretnénk, ha a gáztranzit folytatódna, de az oroszok vonakodnak attól, hogy ilyen megbeszéléseket kezdeményezzenek” – mondta.

Az Oroszországból Európába irányuló gáztranzit szerves része Ukrajna gazdaságának, és az ország évente több milliárd dollárt kap a Gazprom orosz energiaóriástól, az elöregedett tranzit-létesítmények használatáért, amelyeket még Moszkva épített a szovjet időszakban.

Kijevben sokan úgy vélik, hogy az ország gazdasága veszélybe kerül az Északi Áramlat-2 gázvezeték befejezését követően, amely Oroszországot Németországgal köti össze anélkül, hogy harmadik országon keresztül haladna, mivel az ukrán vezetékek egyre kevésbé lesznek meghatározó tényezői az európai hálózatnak.

Az év elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az Északi Áramlat 2 “leválasztja Ukrajnát a gázszállításról”, ami “évente legalább 3 milliárd dollárjába” kerülne Ukrajnának.

“Nem lesz miből fizetnünk az ukrán hadseregnek” – mondta Zelenszkij az amerikai kongresszus küldöttségének.

Az IMF valamivel kevesebb, de még mindig óriási veszteséget jósolt. A nemzetközi pénzintézet szerint Ukrajna csak az orosz gáztranzitból évente átlagosan valamivel több mint 2,5 milliárd dollárt kapott. Ez a becslések szerint 1,2 milliárd dollárra csökkenhet.

A dolgok jelenlegi állása szerint az Északi Áramlat 2 elkészült, de még nincs engedélye, vagyis még nem üzemel. November 16-án a berlini szabályozó hatóság felfüggesztette a vitatott projekt engedélyezését, és ragaszkodott ahhoz, hogy a Nord Stream 2 AG hozzon létre egy német leányvállalatot. Amint a formalitások lezárulnak, jövőre beindulhat a gázszállítás.

Vitrenko szerint a szabályozó hatóság helyt adott annak az ukrán kérésnek, hogy bevonják az engedélyezési folyamatba.

A múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nem tudná kezelni a gázszállítások növekedését, megjegyezte, hogy az ország gázszállító rendszere a nyomás növekedése miatt “felrobbanhat”, mert az infrastruktúrát “évtizedek óta nem hozták helyre”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó