2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Ukrajna “orosz propaganda” terjesztésével vádolja Orbán Viktort

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az oroszellenes szankciók hatástalanságáról tett megjegyzései “az orosz propaganda klasszikus példája” – mondta vasárnap Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Orbán szombaton azt mondta, hogy a Moszkva elleni szankciókról és Kijev nehézfegyverekkel történő ellátásáról szóló döntések az EU és a NATO tagállamait a konfliktus tényleges résztvevőivé tette, miközben nem hoztak eredményeket.

Egy Facebook-bejegyzésben válaszolva Nyikolenko azt közölte, hogy az az elképzelés, hogy “a szankciók nem rázzák meg Oroszországot”, “az orosz propaganda klasszikus példáját” jelenti.

A külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy a szankciók hatékonyak, mivel “jelentősen csökkentették” az orosz hadsereg képességeit, míg a nyugati fegyverszállítások segítettek megmenteni az ukránok életét.

Azt állította, hogy ha a szankciók és a fegyverek hatástalanok lennének, a Kreml nem vetett volna be “őrült erőforrásokat” a szankciók leállítására. Moszkva óva intette a Nyugatot attól, hogy fegyverekkel lássa el Kijevet, mondván, hogy ez nem akadályozza meg Oroszországot katonai céljai elérésében, hanem további áldozatokhoz vezet. Orosz tisztviselők a nyugati szankciók bumeránghatására is rámutattak.

Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában azt mondta, hogy a konfliktus véget vethet a nyugati felsőbbrendűségnek, és “többpólusú világrendet hozhat létre”. A magyar vezető úgy vélte, hogy a Nyugatnak “új stratégiát” kell kidolgoznia.

Nyikolenko azzal válaszolt, hogy “Európa nem a szankciók, hanem Oroszország hibrid háborúja miatt van gazdasági válságban”. Moszkva eközben kategorikusan visszautasítja azokat a vádakat, hogy politikai fegyverként használja az energiaellátást.

Az ukrán tisztségviselő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök “nem fog megállni, amíg el nem pusztítja a demokratikus értékeken alapuló európai rendet”, vagyis “közös, határozott fellépésre” van szükség.

“Együtt biztosan legyőzzük Oroszországot, még a magyar kormányfő azon félelmei ellenére is, hogy az orosz hadseregnek “aszimmetrikus előnye” van” – mondta Nyikolenko, utalva Orbán azon állítására, hogy Ukrajna az erőviszonyok egyenlőtlensége miatt nem nyerheti meg a háborút.

Nyikolenko már korábban is szidta a nyugati politikusokat. A hónap elején Nyikolenko azzal vádolta Victoria Spartz amerikai kongresszusi képviselőnőt, hogy megpróbálja az “orosz propagandát” bevinni az amerikai politikába.

Spartz egy olyan mechanizmust követelt, amely nyomon követi a Kijevnek nyújtott katonai segélyeket, és kétségeit fejezte ki Zelenszkij elnök vezérkari főnökének megbízhatóságával kapcsolatban. Nyikolenko azt tanácsolta Spartznak, hogy “hagyjon fel azzal, hogy a háború témája körüli alaptalan spekulációkkal próbál extra politikai tőkét szerezni”, és “ne ássa alá az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítség meglévő mechanizmusait”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...