2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Ukrajna korlátozta a “Z” és “V” betűk használatát

Ukrajna korlátozta a “Z” és “V” betűk használatát a személyre szabott rendszámtáblákon – jelentette be pénteken az ország belügyminisztériuma.

A két betűt általában az Ukrajna elleni “orosz agresszióval” hozzák összefüggésbe – indokolta az intézkedést a minisztérium. Bár a betűk nem tartoznak általános tilalom alá, mostantól nem használhatók önálló szimbólumként a rendszámtáblán, illetve nem helyettesíthetik a hasonló hangzású cirill betűket.

A “Z” és a “V” betűk eredetileg taktikai jelölésekként jelentek meg, amelyeket az orosz csapatok különböző csoportjai használtak a felszerelésen a Moszkva és Kijev közötti ellenségeskedések 2022. februári kezdetekor. A szimbólumként való használatuk később vírusként terjedt el, és megjelentek a katonai művelethez kapcsolódó különféle árucikkeken és emléktárgyakon.

Ukrajna azonban tartózkodott attól, hogy egy másik, az ellenségeskedésekhez kapcsolódó szimbólumot – az “O” betűt – is célba vegye, amelyet szintén általánosan használtak orosz taktikai jelölésként.

Az “O” betűvel szembeni engedékenység feltehetően abból fakad, hogy gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a cirill betűs “O” betűt a latin megfelelőjétől, ami tovább nehezítené egy ilyen szabály betartatását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó