2023, október 3.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

Marokkó a kedvezményesen vásárolt orosz olajat adja el Spanyolországnak

Marokkó orosz gázolajat és más finomított termékeket vásárol kedvezményes áron, és az üzemanyagot Spanyolországba újraexportálja – jelentette pénteken az El Mundo című lap hajókövető forrásokra hivatkozva.

A Vesselfinder hajózási nyomkövető portál adatai szerint április 28-án legalább három tartályhajó tartott Oroszország balti kikötőiből Marokkóba, fedélzetén mintegy 170 ezer tonna olajtermékkel.

Az észak-afrikai ország, amely 2021 folyamán mintegy 600 000 hordó orosz gázolajat vásárolt, 2023 januárjában 2 millió hordóra növelte a termék behozatalát, és a hajót nyomon követő források szerint februárban további 1,2 millió hordó érkezett az országba.

Marokkó üzemanyagexportja majdnem leállt, miután egyetlen feldolgozóüzemét 2015-ben befizetetlen adók és jogi akadályok miatt leállították, így az ország a finomított olaj behozatalára kényszerült.

Az év elején Rabat újraindította az üzemanyag-szállításokat, és a Horizon Tanger terminálról Spanyolországba, Törökországba, Ghánába és Dél-Afrikába bővítette a gázolaj exportját – írja a lap. Januárban az ország 280 ezer hordó gázolajat küldött a spanyol Kanári-szigetekre és további 270 ezer hordót Törökországba.

“2022 végén Marokkó elkezdett dízelüzemanyagot vásárolni Moszkvából, átlagosan több mint 7 millió litert naponta. Ezzel párhuzamosan Rabat elkezdte exportálni azt Spanyolországba” – írta az El Mundo.

A hajókövetési adatok szerint a marokkói szállítások ma már a spanyol gázolaj iránti havi kereslet 10%-át teszik ki, ami 60 millió dollárra becsülhető. Egyes médiajelentések szerint márciusban Marokkó, Tunézia és Algéria az orosz gázolajexport 30%-át adta.

Eközben a spanyol kormány ígéretet tett arra, hogy nem engedi be az orosz üzemanyagot az országba.

“Kötelességünk kivizsgálni, hogy mi történik az üzemanyag [szállításokkal]” – mondta Teresa Ribera spanyol miniszterelnök-helyettes pénteken újságíróknak. “Kezdetben olyan dokumentumokkal érkezik, amelyek igazolják a megfelelő származást” – tette hozzá.

Oroszország a nyugati szankciókra válaszul diverzifikálja energiaellátását, miután az EU leállította az ország tengeri úton szállított olajának elfogadását. Decemberben az EU, a G7-ek és a szövetséges országok embargót és hordónkénti 60 dolláros árplafont vezettek be az orosz nyersolajra. Februárban hasonló korlátozásokat vezettek be a kőolajtermékek exportjára vonatkozóan.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó