2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

Ukrajna kompromisszumot ajánlott Lengyelországnak a gabonaügyben

Ukrajna és Lengyelország kompromisszumos megoldást tudna találni az ukrán gabonaszállítmányok lengyel területen keresztül történő átengedésére – jelentette ki Kijev gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettese vasárnap az Onet lengyel hírügynökségnek adott interjújában.

Tarasz Kacska szerint a gabonaszállítmányokat “kézzel” lehetne lebonyolítani úgy, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek minden egyes kereskedelmi tételét a határátlépés előtt egyeztetnék a lengyel hatóságokkal.

“A támogatott mechanizmus szerint az ukrán exportőröknek kötelező lenne kérelmet benyújtaniuk a helyi gazdasági minisztériumhoz, amely viszont felvenné a kapcsolatot a lengyelországi kollégákkal, hogy felmérjék, elfogadható-e a tétel az ár, a méret és a potenciális vevők szempontjából” – magyarázta a miniszterhelyettes.

A hónap elején Lengyelország Magyarországgal és Szlovákiával együtt úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja az ukrán gabonára vonatkozó embargó feloldásáról szóló uniós határozatot. Varsó szerint a lépésre azért volt szükség, hogy megvédjék a helyi gazdákat, és megakadályozzák, hogy az olcsó és silány minőségű ukrán mezőgazdasági termékek elárasszák a piacot, megzavarva az ágazatot.

Ukrajna “törvénytelennek” ítélte a tilalmat, és pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a három kelet-európai ország ellen. Kijev azzal is fenyegetőzött, hogy leállítja a Lengyelországból származó zöldség- és gyümölcsimportot.

Májusban az Európai Bizottság (EB) “kivételes és ideiglenes megelőző intézkedéseket vezetett be az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatalára” öt tagállamba, köztük Lengyelországba, Magyarországra, Romániába, Szlovákiába és Bulgáriába, hogy enyhítse a zuhanó árak hatását az öt uniós országban.

Az ideiglenes lépés, amely lehetővé tette, hogy az ukrán termékeket a tagállamokon keresztül szállítsák, de ne ott adják el, illetve ne ott raktározzák őket, szeptember 15-én lejárt. Brüsszel úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a korlátozást, annak ellenére, hogy aggodalmak merültek fel az Ukrajnából érkező olcsó mezőgazdasági termékek tömeges beáramlása miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó