2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Ukrajna ingyen gázt kér az Egyesült Államoktól

Ukrajna ugyanolyan elv alapján fog földgázszállításokat kérni az Egyesült Államoktól, mint amilyen elv alapján a fegyvereket és lőszereket – jelentette ki kedden Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Erre a “gázkölcsönzésre” a következő télre lesz szükség – mondta. Közben az Európai Unió gázkorlátozást rendelt el.

“Ukrajna kormánya úgy döntött, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormányához fordul, hogy a stabil fűtési szezonra “gázkölcsönbérletet” nyújtson államunknak” – jelentette be Smihal a kabinet ülésén a Telegram-csatornáján közzétett videó szerint.

“Folytatódnak a felkészülések történelmünk legnehezebb telére, és minden lehetséges eszközt keresünk, hogy minden forgatókönyvre készen álljunk” – tette hozzá.

Bár Smihal nem részletezte, hogyan működne a javasolt megállapodás, a “kölcsönbérlet” kifejezés használata arra utal, hogy Kijev arra számít, hogy ingyen kapja az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítását. Az Egyesült Államok már régóta igyekszik LNG-jét az európai piacon értékesíteni, de árban nem tudott versenyezni az orosz földgázzal.

Washington jelenleg több millió dollár értékű fegyvert és lőszert küld Ukrajnának egy áprilisban leporolt, második világháborús rendszer keretében.

Smihal javaslata akkor hangzott el, amikor a Naftogaz állami tulajdonú gázipari vállalat nem fizette ki kötvényeseit, és azt kérte a kijevi kormánytól, hogy “vállaljon teljes felelősséget a közelgő fűtési szezonra szükséges földgázimporthoz szükséges pénzeszközök előteremtéséért”.

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök azonban hétfőn sikkasztással vádolta meg a Naftogaz vállalatot. A vállalat az “évszázad átverését” követi el, milliárdokat kér a gázvásárlásra, holott Ukrajnának nincs rá szüksége, sőt, talán még többlete is van – állította Timosenko, aki 2007-2010 között az Egyesült Államok által támogatott kabinetet vezette, most pedig a “Haza” párt vezetőjeként ül a parlamentben.

Eközben az EU bejelentette, hogy augusztustól kezdődően a gázfogyasztás korlátozását tervezi, hogy megbirkózzon a lehetséges hiányokkal. A blokk földgázának nagy részét Oroszországból importálják, és Moszkva ígéretet tett arra, hogy az ukrajnai konfliktusra hivatkozva Brüsszel által elrendelt embargó ellenére is teljesíti szerződéseit. A Németországba tartó fő gázvezetéken végzett – szankciókkal sújtott berendezésekkel járó – javítások azonban az elmúlt hetekben csökkentették a gázszállítást. Berlin kategorikusan elutasította annak lehetőségét, hogy az elkészült Északi Áramlat-2 elindításával orvosolják a problémát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...