2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Ukrajna hivatalosan elismeri az orosz segély-konvojt mint humanitárius segélyt

Ukraja szociális minisztere, Lyudmila Denisova rendeletet írt alá, mellyel hivatalosan elismerte, hogy az orosz kamion-konvoj rakománya, amely a határon vesztegel, valóban humanitárius segélyszállítmány, mely bár az oroszoktól jön, a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának segélyszállítmánya a humanitárius katasztrófa súlytotta kelet-ukrajnai térség számára.

“Ukrajna alaptörvényeinek 4. és 5. cikkelye “A humanitárius segítségnyújtásról” szerint, figyelembe véve az ukrán elnök, Petro Poroshenjko kezdeményezését a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának ajánlásával érkező segély átvételét illetően, a misszió humanitárius égisze alatt, elismerjük, hogy a konvoj rakománya segélyszállítmány” – szól a dokumentum.

Az ortosz segélyszállítmány 12 féle fő csoportból áll, súlya 1857 tonna a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága által megerősített és hitelesített dokumentáció alapján, ezen dokumentációt az ukrán minisztérium megkapta és elismerte, hogy a szállítmány megfelel a szállítólevélben foglaltaknak, amely tételeket írásban  Oroszország előzetesen már beterjesztett az ukrán hatóságok felé.

“A humanitárius segély címzettje a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának missziója. A rakomány bevitelére Ukrajnába a  Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága által fog sor kerülni, a Donetsk ellenőrzőponton keresztül lépnek be az országba.” – Idézte Kijev a  Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának levelét. Azt követően, hogy a Vöröskereszt megküldte Kijevnek a petíciót a segélyszállítmányról, Kijev engedélyezte a belépést kelet-Ukrajnába, habár ezt követően az orosz konvoj kénytelen volt augusztus 14.-től kezdődően az ukrán-orosz határon állni.

“Egy fő kihívás marad:  tökéletes biztonsági garanciákra van szükségünk, mielőtt mi elindulnánk a határon keresztül az országba” – nyilatkozta Pascal Cuttat, a vöröskereszt illetékers tisztségviselője.

Az még kérdés, hogy a konvoj mikor kap tényleges felhatalmazást az ukrán területre való belépésre, mert – ahogy az a jelentésekben foglaltatik – a vámkezelési eljárás még nem fejeződött be, továbbá Kijev még mindig nem adott biztonsági garanciát a humanitárius misszió biztonságát szavatolandó, csak aláírták a segélyt “segély”nek nyilvánító papírt, kiadtak egy nyilatkozatot, ellenben semmi további lépést nem tettek még.

(Russia Today)

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...