2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Ukrajna felszólította az USA-t, hogy küldjön Patriot légvédelmi rendszereket

Ukrajna felszólította az Egyesült Államokat, hogy biztosítson számára “Patriot” légvédelmi rendszereket – közölte Dmitro Kuleba külügyminiszter csütörtökön a Twitteren. A kérés az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során hangzott el.

“Én … meg vagyok győződve arról, hogy eljött az ideje a ‘Patriot’-oknak” – mondta Kuleba, hozzátéve, hogy a NASAMS légvédelmi rendszerek már “bizonyították hatékonyságukat” Ukrajnában. A tisztviselő elmondta, hogy köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a “kulcsfontosságú védelmi támogatásért”, de hozzátette, hogy “fel kell gyorsítani a légvédelmi rendszerek Ukrajnába történő szállítását”.

Ukrajna vezető diplomatája azt is kijelentette, hogy Moszkva viseli a kizárólagos felelősséget az általa “rakétaterrornak” nevezett eseményekért és azok következményeiért nemcsak Ukrajnában, hanem Lengyelországban és Moldovában is.

A kijelentés mindössze néhány nappal azután hangzott el, hogy egy ukrán rakéta megölt két gazdát egy lengyelországi faluban, nem messze az ukrán határtól. Varsó és Washington egyaránt azt mondta, hogy a lövedék valószínűleg a kijevi erőkhöz tartozott, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Moszkvára mutogatott.

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította a vádakat, “provokációnak” nevezve azokat, amelynek célja a feszültség fokozása. Az incidens az ukrán energetikai infrastruktúra nagyszabású orosz rakétázása közben történt. Az orosz hadsereg ragaszkodik ahhoz, hogy a csapásokat csak ukrajnai célpontok ellen hajtották végre, és nem közelebb, mint 35 kilométerre a lengyel határtól.

Oroszország többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne szállítsanak fegyvereket Kijevnek, mondván, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust, miközben az USA és NATO-szövetségesei de facto résztvevőkké válnak.

Csütörtökön Blinken egy Twitter-bejegyzésben megerősítette a Kulebával folytatott tárgyalást, hozzátéve, hogy Washington “továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának önmaga megvédéséhez”. Nem kommentálta azonban Kijev “Patriotok” iránti kérését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...