2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Ukrajna fel kívánja adni el-nem kötelezett, tömbön kívüli státusát

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerintezz csak kiélezi a szembenállást az ország délkeleti régióiban, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig úgy vélte, hogy Ukrajna a döntéssel katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik. 

Az ukrán parlament az ország tömbön kívüli státuszának feladásáról és a NATO-csatlakozáshoz vezető út megkezdéséről döntött.

Szergej Lavrov kedden, az ukrán parlamentben elfogadott törvényre azonnal reagálva hangsúlyozta, hogy azzal Kijev olyan illúziót teremt, mintha az efféle jogszabályok elfogadása révén lehetséges lenne az ukrajnai mély belpolitikai válság rendezése. Ehhez azonban az orosz diplomácia vezetője szerint Kijevnek párbeszédet kell kezdenie Délkelet-Ukrajnával és valamennyi ukrán régió, politikai erő bevonásával gyökeresen át kell alakítania az alkotmányt.

A kijevi törvényhozás keddi döntését megelőzően Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a Facebook közösségi portálon bírálta az ukrán elhatározást. Közölte, hogy Ukrajna katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik. Barátságtalan lépésnek nevezte Oroszországgal szemben a kijevi döntést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) akkreditált állandó orosz képviselő.

Andrej Kelin a Ria Novosti orosz hírügynökség által szervezett videokonferencián kijelentette, hogy az ukrán parlament döntése növelni fogja a feszültséget a két ország viszonyában, és “elárulja, hogy a kijevi hatalom milyen irányba akarja terelni” Ukrajnát és az ukrán-orosz kapcsolatokat. Kelin szerint Ukrajna alkalmatlan a NATO-tagságra.

Prosenko indoklása szerint “az Ukrajnával szembeni orosz agresszió” és “a Krím törvénytelen elfoglalása” miatt van szükség a javaslat érvényesítésére. Az államfő úgy látja: a semlegesség politikája nem volt hatékony. Ukrajna még 2010-ben vállalta a semlegességet, amelynek megtartására Moszkva korábban többször is felszólította az országot. Porosenko hivatala közölte: Ukrajnának azért kell a nyugati tömb részévé válnia, mert hosszú ideig “egy szürke ütközőzóna volt”, és az ország függetlenségének és határainak tiszteletben tartását ígérő nemzetközi kötelezettségvállalások nem bizonyultak elégséges biztonsági garanciáknak. 

Andrej Kelin, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez akkreditált orosz képviselő kijelentette: barátságtalan lépés Oroszországgal szemben, hogy Ukrajna feladta tömbön kívüli státusát, a döntés tovább fogja rontani a két ország kapcsolatát. Hozzátette: az oroszok a döntéshez negatívan fognak viszonyulni. Kelin úgy fogalmazott, hogy az ukrán parlament döntése növelni fogja a feszültséget a két ország viszonyában, és “elárulja, hogy a kijevi hatalom milyen irányba akarja terelni” Ukrajnát és az ukrán-orosz kapcsolatot.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter ugyanakkor abban bízik, hogy a törvény elfogadása Ukrajna “európai és euroatlanti integrációjához fog vezetni”. 

A NATO szóvívője kijelentette: ha Ukrajna teljesíti a feltételeket és betartja az alapelveket, a szövetség ajtaja nyitva áll előtte.

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/12993/Ukrajna_nem_marad_a_tombon_kivul#sthash.6Rp1ZXvz.dpuf

http://www.nytimes.com/2014/12/24/world/europe/ukraine-parliament-nato-vote.html?_r=0

http://www.washingtonpost.com/world/ukraine-votes-to-take-step-toward-nato-immediately-angering-russia/2014/12/23/e30c6608-6199-4803-9a40-3bb2b1dea478_story.html

http://www.theguardian.com/world/2014/dec/23/ukraine-russia-nato-europe

http://rt.com/news/217047-ukraine-nato-membership-russia/

http://www.nytimes.com/2014/12/24/world/europe/ukraine-parliament-nato-vote.html?_r=0

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....