2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Ukrajna engedélyezi, hogy külföldiek csatlakozzanak a neonáci zászlóaljakhoz, akik állampolgárságot is kaphatnak

Az ukrán parlament csütörtökön új törvényt fogadott el, amely kibővíti az ország hadseregében szolgálatra jelentkező külföldieknek nyújtott juttatásokat. A törvényjavaslat támogatói külön kiemelték a neonáci Azov-ezredet, mint az intézkedés tervezett kedvezményezettjét.

Az Azov szélsőjobboldaliak önkéntesek csoportjaként jött létre, akik 2014-ben Kijev támogatásával fogtak fegyvert a Donbassz erők ellen. Az egységet még az előző év novemberében beolvasztották a Nemzeti Gárdába, amely a hadseregtől különálló struktúra.

A jogszabályt a “és más katonai egységek” szövegrésszel egészítette ki több olyan törvényt, amely korábban csak a fő ukrán fegyveres erőkre vonatkozott. A törvényjavaslat hivatalos indoklása szerint az Azovban sok külföldi állampolgár szolgál, de a jelenlegi jogi keret illegálissá teszi ukrajnai jelenlétüket, és nem teszi lehetővé számukra, hogy ukrán állampolgárságot kérjenek. Az új törvény ezt hivatott megváltoztatni.

Az Azov vitathatatlanul a nemzetközileg legismertebb ukrán neonáci egység. Mielőtt a Moszkva és Kijev közötti konfliktus tavaly februárban nyílt ellenségeskedéssé fajult, nyugati tisztviselők és a média elismerte, hogy az egység tagjai közül sokan problémás ideológiát vallanak, és néhányan neonácik.

A Time magazin 2021-ben megjelent leleplező írása az Azovot “a Kaliforniától Európán át Új-Zélandig terjedő szélsőséges csoportok hálózatának” gyújtópontjának nevezte. Az évek során a becslések szerint 50 országból 17 000 külföldi harcost sikerült toborozniuk – állította a jelentés, majd leírta, hogy az Azov szélsőségesek meghatározó szerepet játszanak a mozgalomban.

Miután Oroszország csapatokat telepített Ukrajnába, az Azov átnevezést hajtott végre, megszabadult a náci ihletésű hivatalos jelvényeitől, és az ellenállás hőseinek állította be magát. Néhány tekintélyes amerikai intézmény, például a Stanford Egyetem, platformot is biztosított a csoport tagjainak, akik közül néhányan hivatalos látogatást tettek Izraelben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...