2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Ukrajna elismerte, hogy bombázta az atomerőmű területét

Az ukrán hadsereg pénteken a vezérkar hivatalos tájékoztatóján nyilvánosan elismerte, hogy csapást mértek a Zaporizzsjai Atomerőmű területére. Korábban Kijev azt állította, hogy orosz erők katonai bázisként használják az erőművet; most azt állítja, hogy a NAÜ ellenőreinek látogatása miatt minden csapat áttelepült.

“Herszon és Enerhodar települések területén csapataink pontos csapásai három ellenséges tüzérségi rendszert, valamint egy lőszerraktárt és akár egy századnyi személyt is megsemmisítettek” – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara a napi tájékoztató során.

A hadsereg azt is állította, hogy a NAÜ ellenőrző csoportjának megérkezése miatt az orosz “megszállók minden katonai felszerelést eltávolítottak a Zaporizzsjai atomerőmű területéről. Mintegy 100 egységet az ‘Atom Energomash’ üzembe költöztettek, a többit pedig a legközelebbi településeken szétszórták”.

Az Energodar és a zaporizzsjai létesítmény március eleje óta orosz ellenőrzés alatt áll, és gond nélkül működött, amíg júliusban drón- és tüzérségi támadások nem kezdődtek. Kijev azzal érvelt, hogy a bombázás Moszkva hamis zászlós akciója volt, hogy rossz színben tüntesse fel Ukrajnát, de azt is közölték, hogy Oroszország nehéz tüzérség és felszerelés bázisaként használta az üzemet.

Moszkva következetesen tagadta a vádakat, mondván, hogy csak enyhén felfegyverzett őröket telepítettek a létesítményhez, hogy biztosítsák annak biztonságát. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy az ukrán állítások, miszerint Moszkva arra használta a létesítményt, hogy “nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerekkel” támadja az ukrán állásokat, szemenszedett hazugságok.

“Magabiztosan állítom, hogy az atomerőművek területén és a szomszédos városrészekben nincsenek nehézfegyvereink” – mondta Sojgu egy moszkvai találkozón, hozzátéve, hogy reméli, a NAÜ ellenőrei is ezt tanúsítják majd.

Szoigu azt is elmondta, hogy július 18. óta 29 támadás érte a zaporizzsjai létesítményt, amelyekben 120 tüzérségi lövedék és 16 kamikaze drón vett részt.

A NAÜ missziója csütörtökön érkezett Európa legnagyobb atomerőművéhez, személyesen Rafael Grossi ügynökségi vezető irányításával. Grossi elmondta, hogy a NAÜ “folyamatos jelenlétet” tervez a helyszínen. Miközben a NAÜ csapata úton volt, ukrán kommandósok egy csoportja csónakok segítségével partra szállt Energodarban, és megpróbálta megrohamozni az erőművet.

Az orosz védelmi minisztérium szerint céljuk az volt, hogy a NAÜ ellenőreit “emberi pajzsként” használják. Az orosz csapatok azonban megsemmisítették mind az első támadócsoportot, mind az utánpótlást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...