2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Ukrajna az ír Jameson whisky bojkottjára szólított fel

Ukrajna írországi nagykövete, Larisza Gerasko a Jameson whisky bojkottjára szólított fel, miután a márka – bár korlátozott mértékben – elérhetővé vált az orosz piacon.

A francia Pernod Ricard tulajdonában lévő Jameson tavaly év végén újraindította az értékesítést Oroszországban, arra hivatkozva, hogy meg kell védenie a cég helyi csapatát, valamint arra, hogy elkerülje a jogi problémákat a “szándékos csőd” miatt az országban. Gerasko azonban elutasította ezt az indoklást, és a márka bojkottjára szólított fel, amíg az teljesen ki nem vonul Oroszországból.

“Egyrészt ez a vállalat meg akar védeni néhány alkalmazottat, de ukránok tízezreit, minden egyes nap, Oroszország öli meg” – mondta a követ vasárnap az ír médiának, és arra szólította fel “minden vállalatot”, hogy segítsen Kijevnek, és hagyjon fel a Moszkvával folytatott kereskedelemmel.

A nagykövet megfogadta, hogy nem vásárol több Jameson terméket, és felszólította az egyszerű fogyasztókat, valamint az éttermeket és kocsmákat, hogy kövessék példáját.

Gerasko azt állította, hogy hetekkel ezelőtt megpróbálta közvetlenül a gyártóval felvetni a kérdést, de nem kapott választ.

“Természetesen csalódottak vagyunk, hogy nem hallottunk felőlük” – mondta. “Nagyon aggódunk, mert az Oroszországgal folytatott kereskedelemmel a vállalatok az orosz háborús gépezetet finanszírozzák”.

A Pernod Ricard csoport az ír médiának elismerte az ügyet, és ígéretet tett arra, hogy a következő hetekben rendezi azt, “beleértve a nemzetközi márkáink exportjának leállítását, miközben biztosítja csapata jólétét és biztonságát, engedve a helyi jogi korlátozásoknak”.

“Továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást erre a nehéz dilemmára” – közölte a vállalat.

A Jameson mellett a Pernod Ricard csoport tulajdonában van több vezető szeszesital-márka, köztük a svéd Absolut vodka, a Beefeater London, a Chivas Regal, a Havana Club, a Malibu, a Ballantine’s és mások. A csoport 2022 márciusában, nem sokkal a Moszkva és Kijev között zajló ellenségeskedések kezdete után leállította az Oroszországba irányuló exportot.

A múlt hónapban a vállalat elismerte, hogy újraindította az Absolut oroszországi értékesítését, ami az ukránbarát csoportok és svéd vezető tisztségviselők bírálatát váltotta ki. A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson például azt mondta, hogy “nagyon meglepődött”, amikor meghallotta, hogy a vállalat újraindította az exportot. Az Absolut azonnal engedett a növekvő nyomásnak, beleegyezett abba, hogy ismét leállítja az exportot, és ígéretet tett arra, hogy “teljesíti kötelezettségeit alkalmazottaink és partnereink felé, nem tehetjük ki őket a tömeges kritika minden formájának”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó