2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Novak: a szankciókra válaszul irányítjuk át az olajszállításokat Európából Ázsiába

Oroszország idén az EU-ba irányuló kőolaj- és kőolajtermék-exportjának több mint 60%-át Ázsiába irányítja át – jelentette be csütörtökön Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes.

Oroszország a nyugati szankciókra válaszul diverzifikálja energiaszállítását, miután az EU leállította az ország tengeri úton szállított kőolajának fogadását. Decemberben az EU, a G7-ek és a szövetséges országok embargót és hordónkénti 60 dolláros árplafont vezettek be az orosz nyersolajra. Februárban hasonló korlátozásokat vezettek be a kőolajtermékek exportjára vonatkozóan.

A korábban az EU-ba szánt 220 millió tonna nyersolajból és finomított termékből Oroszország 140 millió tonnát Ázsiába irányít át – mondta Novak, hozzátéve, hogy “körülbelül 80-90 millió tonna marad Nyugaton”.

Korábban Novak megjegyezte, hogy 2022-ben az orosz olajexport 7,6%-kal 242 millió tonnára nőtt, a nyersolajkitermelés 535,2 millió tonnát ért el, 2%-kal többet, mint az előző évben. Az energiaszállítások “baráti országokba” való átirányítása érdekében Oroszország növelte a szállítást a nagy távol-keleti kikötőjén, Kozminón keresztül. Ennek eredményeként az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiba irányuló szállítások évi 42 millió tonnára emelkedtek.

A nyersolaj és kőolajtermékek kivitele 2022-ben 42,8%-kal emelkedett az előző évhez képest, és 383,7 milliárd dollár értékű volt – derült ki az orosz Szövetségi Vámszolgálat adataiból.

Novak szerint csak az Indiába irányuló olajszállítások volumene 2022-ben 22-szeresére nőtt. Oroszország volt Kína első számú olajbeszállítója 2023 első két hónapjában is, a január-februári szállítási volumen 23,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó