2023, április 2.
14 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Ukrajna 72 ezer orosznak megtiltja, hogy szavazzon az elnökválasztáson

Ukrajna megsérti a nemzetközi és a kétoldalú megállapodásokban vállalt kötelezettségeit, ha megakadályozza, hogy a területén elő orosz állampolgárok az orosz diplomáciai képviseleteken szavazhassanak – jelentette ki az Interfax hírügynökségnek péntek este Vaszilij Lihacsov, az orosz Központi Választási Bizottság tagja.

Az bizottság szerint Ukrajnában 72 ezer orosz állampolgár szerepel a konzuli nyilvántartásban, akik a kijevi nagykövetségen, valamint az ogyesszai, harkivi és lvivi konzulátuson adhatnák le szavazatukat.

Arszen Avakov ukrán miniszter a nap folyamán korábban közölte, hogy az ukrán rendvédelmi szervek vasárnap, a választás napján nem fogják beengedni az orosz választópolgárokat az orosz külképviseleteken kialakított választókörzetekbe. Avakov a döntését azzal indokolta, hogy Moszkva “hibrid háborút folytat, annektálta a Krímet és megszállta a Donyec-medencét”, és “megengedhetetlennek” nevezte, hogy “szuverén ukrán területen törvénytelen választást rendezzenek”.

Az orosz külügyminisztérium állásfoglalásában “példátlannak” , “felháborítónak” és az “Oroszországi Föderáció szigorúan vett belügyeibe történő nyílt beavatkozásnak” minősítette az ukrán intézkedést. A tárca szerint ez a feszültség fokozásához vezet majd az egyébként is rossz állapotban lévő kétoldalú viszonyban.

Az orosz diplomáciai vezetés közölte, hogy az ügyben az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) és más tekintélyes nemzetközi szervezetektől is elvi állásfoglalást vár el.

Az ügyben az orosz Központi Választási Bizottság és a külügyminisztérium konzultálni fog egymással. Maja Grisina, a választási bizottság tagja a TASZSZ-nak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a diplomáciai tárca lépéseket tesz az ukrajnai szavazás biztosítása érdekében.

Lihacsov szerint Kijev intézkedésével megsérti mind a diplomácia, mind a konzuli kapcsolatokról és mentességről szóló bécsi egyezményt, és a konzuli kérdésekről megkötött orosz-ukrán megállapodást is. Rámutatott, hogy az orosz külképviseletek kötelesek megvédeni az Ukrajnában tartózkodó orosz állampolgárok érdekeit, ezért a kijevi orosz nagykövetség az ukrán hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy teremtsék meg az orosz választópolgárok szavazásának feltételeit az elnökválasztáson. Szavai szerint a választási bizottság, a külügy és a biztonsági szervek foglalkoznak az üggyel.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke közölte, hogy Oroszország az ügyet fel fogja vetni nemzetközi törvényhozási fórumokon, egyebek között az EBESZ Parlamenti Közgyűlésében. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: orosz tűzörvény zúdul az ukrán állásokra a Szvatovo-Kremenna fronton

Az orosz Központi Katonai Körzet egységei folytatják offenzívájukat a frontvonalon Szvatovo-Kremenna közelében. Az orosz páncélos csoportok támadása előtt rakéta-sorozatvetők, tarackok és harckocsik tűzörvénye zúdul az...

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...
spot_img

Videó