2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Újra Budapesten a Mojszejev- és az Alekszandrov-együttes

MojszejevÚjra Magyarországon lép fel 2012-ben két világhírű orosz folklór formáció: a Mojszejev-együttes jövő tavasszal négy városban is látható lesz, a 143 tagú Alekszandrov-együttes pedig június 5-én ad műsort a Papp László Budapest Sportarénában – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is vendége lesz 2012. március 17-én a másik világhírű orosz folklór társulat, a Mojszejev-együttes, amely a fővárosi Sportarénában lép fel. Előtte egy nappal Pécsett, március 20-án Szegeden, 21-én pedig Debrecenben mutatják be műsorukat. A 2007-ben 102 éves korában elhunyt Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemek ötvözésével alakított ki. A nevét viselő világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult. A különleges műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki; az eddig mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat egyedülálló stílusa számos, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, köztük Michael Flatley-re vagy a török Musztafa Erdoganra. Magyarországon 1946 óta tizenkét alkalommal szerepeltek nagy sikerrel, legutóbb 2009-ben. A csapat mostani látogatását különösen érdekessé teszi, hogy 2012-ben ünnepli fennállása 75. évfordulóját. A június 5-én a Papp László Budapest Sportarénában fellépő Alekszandrov együttes az egykori szovjet, ma az orosz hadsereg hivatásos művészegyüttese, amelyet férfikórus, zenekar és táncegyüttes alkot – tájékoztatta a szervező ShowTime Budapest az MTI-t.

A formáció 1928-ban alakult tizenkét katona-művész részvételével, Alekszandr Alekszandrov, a moszkvai konzervatórium fiatal professzora vezetésével. 1933-ban az együttes már 300 művészt számlált; az első külföldi fellépés 1937-ban Párizsban volt, ahol a  világkiállítás alkalmával a szovjet művészetet képviselték és nagydíjat nyertek. A párizsi vendégszerepléssel indult el az együttes nemzetközi pályafutása, amely azóta is tart.
Az énekkart az utóbbi években rendkívül nagy tudású, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok és orosz népi hangszereken játszó muzsikusok egészítik ki.
Az Alekszandrov-együttes a közelmúltban egyebek között fellépett Ausztriában, Algériában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Japánban, Kanadában, Kubában, Lengyelországban, Mexikóban,  Nagy-Britanniában, Svájcban, Szlovákiában és Vietnámban.
Repertoárjuk igen széles skálán mozog, az énekszámok az orosz népdaloktól a templomi kórusokon át a népszerű operarészletekig és  rockzenéig ívelnek. Műsoraikban a Kalinka, a Moszkvai éjszakák, a Katyusa mellett gyakran szerepel a Torreádor-dal, a Csempészek kórusa Bizet Carmenjéből, a Szabadság-kórus Verdi Nabuccójából, emellett elhangzanak részletek Puccini-operákból és Muszorgszkij Borisz Godunovjából.
Az Alekszandrov-együttes három év után lép fel újra Magyarországon.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...