2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Újabb dél-amerikai ország jelentette be csatlakozási szándékát a BRICS-csoporthoz

Rogelio Mayta külügyminiszter közölte, hogy már Bolívia is szerepel azon az egyre bővülő listán, amelyen azok az országok szerepelnek, amelyek csatlakoznának a BRICS gazdasági blokkhoz.

A miniszter hétfőn a Twitteren azt írta, hogy országa részt vesz a Brazília, Oroszország, India, India, Kína és Dél-Afrika alkotta szövetség augusztus 22-24-re kitűzött johannesburgi csúcstalálkozóján, és hogy Luis Arce bolíviai elnök a találkozón ismerteti majd az ország jövőbeli gazdasági és társadalmi fejlődésére vonatkozó elképzeléseit.

“Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról is, hogy 2023. június 12-én Arce elnök hivatalosan is közölte Bolívia csatlakozási szándékát a csoporthoz” – mondta Mayta, kifejtve, hogy országa a fenntartható és inkluzív fejlődés irányába kíván elmozdulni, és erősíteni kívánja a feltörekvő gazdaságokkal való együttműködést.

Kijelentette, hogy Bolívia a blokk mind az öt tagjával tárgyalt a kérdésről. “Tudjuk, hogy ez egy hosszú folyamat, de jó úton járunk, keményen dolgozunk az országért” – fogalmazott a külügyminiszter.

Júniusban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy közel 20 ország jelezte, hogy hajlandó csatlakozni a BRICS-hez, és ezt a blokk nemzetközi színtéren betöltött szerepének növekedésének jeleként jellemezte, míg Anil Sooklal, Dél-Afrika nagykövete több mint 40-re tette a csatlakozni kívánó országok számát.

Argentína, Irán és Algéria azon országok közé tartozott, amelyek 2022-ben hivatalosan is jelentkeztek a BRICS-csatlakozásra, idén pedig Egyiptom, Banglades és Etiópia követte őket. Június végén a Business Standard arról számolt be, hogy a BRICS a johannesburgi csúcstalálkozón összesen öt ország felvételéről állapodhat meg, köztük Szaúd-Arábia, Indonézia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Argentína.

A BRICS, amely a nem nyugati feltörekvő gazdaságok informális klubjaként indult, ma már a világ népességének több mint 40%-át és a világ GDP-jének közel negyedét teszi ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó