2022, május 19.
25.3 C
Budapest
13.8 C
Moszkva
Hiredetés

Tüntetés lesz a budapesti ukrán nagykövetség előtt

A “Je suis Donbassz, Je suis Ogyessza” Facebook csoport tagjai és szimpatizánsai, továbbá a “Magyar Békekör képviselői”, csatlakozva egy nemzetközi akciónaphoz, a budapesti ukrán nagykövetség (XII. Istenhegyi út 84/b) előtt március 5-én vasárnap 13 órától szeretnének hangot adni a Kelet-Ukrajnában (Donbassz) folyó háború elleni tiltakozásunknak.

Az akció elnevezése: „PARANCSOLJUNK MEGÁLLJT A DONBASSZ LAKOSSÁGÁNAK NÉPIRTÁSÁRA!”

Az esemény Facebook oldala: www.facebook.com/events/1910770969155016/

2014. február 22-én Kijevben – három hónapig tartó erőszakos zavargások végkifejleteként, az ország alkotmányát, vonatkozó törvényeit sárba tiporva, a törvényesen megválasztott államfőt elűzve – egy törvénytelen, hatalombitorló rezsim jutott hatalomra. (A moszkvai dorogomilovszki kerület bírósága – száműzetésbe kényszerült ukrán politikusok beadványa nyomán, SZIGORÚAN A JOGI ÉRVEKET MÉRLEGELVE – törvénytelennek nyilvánította az akkori alkotmányellenes parlamenti döntést, és az annak eredményeként hatalomra került, mostani kijevi rezsim országlását.

Mely rezsim – amellett, hogy külső hatalom (konkrétan az Egyesült Államok politikai, pénzügyi, majd katonai támogatásával) került hatalomra – 2014 áprilisának közepétől-végétől KATONAI BÜNTETŐHADJÁRATOT INDÍTOTT a Donyec-medence két megyéje lakosságának a törvénytelen hatalomátvétel ellen, kisebbségi jogainak védelmében, az Ukrajna föderális átalakításáról szóló népszavazás kiírásáért tüntető lakossága ellen. MINT MINDEN CIVILIZÁLT ÁLLAM, ÚGY UKRAJNA ALKOTMÁNYA IS TILTJA A HADSEREG BEVETÉSÉT BELPOLITIKAI KONFLIKTUSOK ESETÉN, A CIVIL LAKOSSÁG ELLEN. 2014 áprilisa óta véres belháború dúl Kelet-Ukrajnában (Donbassz), amelynek – a magyar és világsajtó állításaival ellentétben – MÁR MINTEGY SZÁZEZER HALOTTJA VAN (mely számba beleértendő a két fél részéről elesett katonáké is). A háborúnak az EBESZ adatai szerint, több mint 9000 békés lakos esett áldozatul – közöttük, a konfliktus első két évében, 101 gyermek. Főként az utóbbiak a békés otthonok, civil létesítmények ellen – nehéztüzérséggel, aknavetőkkel, gránátvetőkkel, sorozatvető rakétákkal, újabban pedig már rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal – előre megfontolt szándékkal intézett, rendszeres támadásoknak estek áldozatul.

A törvénytelenül hatalomra jutott államfő egy alkalommal cinikusan kijelentette: „miközben a mi gyermekeink továbbra is iskolákba járnak majd, az övéik a pincékben fognak kuksolni. ÉS EZ EGYIK ZÁLOGA LESZ GYŐZELMÜNKNEK.”

Az akció célja: a világközvélemény tudomására hozni a Donbassz lakossága ellen elkövetett népirtás tényeit. Követelni kívánjuk, hogy a világ vezetői nyilvánítsák a Kijevben most regnáló hatalmat olyan terrorista szervezetnek, mely irtja a Donbassz lakosságát.

Az ukrán hadsereget, „az önkéntes alakulatok”, illetve a büntető különítmények tagjait nyilvánítsák terroristáknak. (A moszkvai kerület bíróságának 2016. december 23-án meghozott végzésével összhangban pedig) nyilvánítsák Petro Porosenkót illegitim államfőnek, háborús bűnösnek, aki bűnös a Donbassz orosz nyelvű lakosságának pusztításában.

Követelni kívánjuk Nemzetközi Törvényszék felállítását, amely – a Donbassz békés lakossága elleni tömeggyilkosságokkal összefüggésben, vád alá helyezi Petro Porosenkót, Ukrajna törvénytelen elnökét, illetve a Legfelsőbb Rada (parlament) képviselőit.

Akciónkat 2017. március 5-én vasárnap 13.00 és előre láthatólag kb. 14.30 között kívánjuk megrendezni.  Lehetőséget kívánunk biztosítani a részt vevő szervezetek képviselőinek, igény esetén az állampolgároknak a felszólalásaira. Ügyelni kívánunk arra, hogy a rendezvény megmaradjon békés, kulturált keretek között. Véleményünket ennek szellemében akarjuk kinyilvánítani – nem ülve fel esetleges provokációknak (ami Magyarországon élő ukránok, illetve a velük rokonszenvezők részéről esetleg bekövetkezhet).

A tüntetés időpontja: 2017. március 5., vasárnap, 13.00. Helye: budapesti ukrán nagykövetség, XII., Istenhegyi út 84/b

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS