2022, május 23.
24.1 C
Budapest
13.4 C
Moszkva
Hiredetés

Trump: Oroszországnak ki kell vonulnia Venezuelából, minden opció lehetséges

Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban figyelmeztette Oroszországot, hogy vonuljon ki Venezuelából. Jelenleg két repülőgépnyi orosz katona tartózkodik a latin-amerikai országban, egy a két ország között létrejött 2001-es megállapodás részeként.

Trump a Fehér Házban mondott beszédében hangsúlyozta, hogy minden lehetőség nyitott arra, hogy Oroszországot kivonják Venezuelából.

Mintegy 100 orosz katona landolt szombaton Caracasban, demonstrálva Nicolás Maduro venezuelai elnök és kormányának támogatását.

A lépés megdöbbenést okozott Washingtonban, amelyet Mike Pence alelnök “felesleges provokációnak” minősített.

Pence felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza Maduro támogatását és álljon át az USA és szövetségesei támogatását élvező ellenzéki Guaidó oldalára.

Trump szerdán találkozott Guaidó feleségével is, akinek megígérte, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja a férjét.

Oroszország és Venezuela 2001 májusában kötött megállapodást a haditechnikai együttműködésről, amelyet mindkét országban ratifikáltak akkor.

Az orosz katonai szakértők a dél-amerikai ország alkotmányával, törvényeivel és a haditechnikai együttműködésről szóló kétoldalú kormányközi megállapodással összhangban tartózkodnak Venezuelában – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden Moszkvában.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS