2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Történelmi csúcson a Kínába irányuló orosz gázszállítás napi mennyisége

Az orosz Gazprom energiaipari nagyvállalat hétfőn új rekordot állított fel a Kínába irányuló napi gázszállítások tekintetében a Szibéria Ereje vezetéken keresztül – jelentette be a vállalat.

Oroszország a Gazprom és a Kínai Nemzeti Kőolajipari Vállalat (CNPC) közötti hosszú távú szerződés alapján szállít földgázt fő kereskedelmi partnerének.

“Július 31-én a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül történő orosz gázszállítás ismét meghaladta a napi szerződéses kötelezettségeket. A Gazprom az összes kért mennyiséget leszállította, és új történelmi rekordot állított fel a Kínába irányuló napi gázszállítások tekintetében” – közölte a vállalat a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

A Szibéria Ereje a Gazprom és a CNPC között 2014-ben megkötött, 400 milliárd dolláros, 30 évre szóló megállapodás része.

Kína jelenleg az orosz gáz nagy részét ezen a vezetéken keresztül kapja, amely az úgynevezett keleti útvonal egy szakasza. Részben 2019 decemberében indították el, és ez lett az első vezeték, amely orosz gázt szállít közvetlenül Kínába.

Tavaly Oroszország 15,5 milliárd köbméter gázt exportált Kínába a Szibériai Erején keresztül. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szerint a gázszállítások Kínába a vezetéken keresztül 2023-ban elérik a 22 milliárd köbmétert, mivel Moszkva tovább fokozza az energetikai együttműködést Pekinggel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó