2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Törökország javasolta, hogy Oroszországgal térjenek át a nemzeti valuták alkalmazására a kereskedelemben

Recep Tayyip Erdogan török elnök hangsúlyozta a nemzeti valutára való áttérés fontosságát az Oroszországgal folytatott kétoldalú kereskedelemben. A török államfő erről a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hétfőn Szocsiban folytatott találkozója során beszélt.

“Úgy vélem, hogy az a tény, hogy központi bankjaink vezetői ma itt találkoznak, fontos abból a szempontból, hogy a kétoldalú kapcsolatainkban egy lépést tegyünk a nemzeti valutákra való áttérés felé” – jelentette ki a török elnök.

Putyin viszont megjegyezte, hogy a két ország közötti kereskedelem fejlődésének üteme továbbra is pozitív, és hogy a gazdasági együttműködés a hagyományos ágazatokon, például a mezőgazdaságon és az energetikán túl is diverzifikálódik.

“Nagyon örülünk annak, hogy a kétoldalú kereskedelmünk volumene jelenleg 62 milliárd dollár, és haladunk a 100 milliárd dolláros célunk felé” – válaszolta Erdogan.

A geopolitikai nézeteltérések ellenére Moszkva és Ankara igyekszik elmélyíteni a gazdasági kapcsolatokat.

Áprilisban Putyin és Erdogan megállapodott abban, hogy ösztönzik a kölcsönös befektetéseket, és segítik az orosz és török vállalkozások egymás piacaira való belépését.

Tavaly Törökország és Oroszország gazdasági együttműködési ütemtervet írt alá, amely a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 100 milliárd dollárra emelését irányozza elő. A két ország megállapodott abban is, hogy az orosz rubelt elszámolási valutaként bevezetik a kétoldalú kereskedelemben, beleértve az orosz földgázszállítások kifizetését is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó