2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Törökország eredeti formájában állítaná vissza a gabonaegyezményt

Törökország arra törekszik, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezményt eredeti formájában állítsa vissza, és nem támogat alternatív javaslatokat a mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozóan – jelentette vasárnap a Sabah című napilap kormányzati forrásokra hivatkozva.

Ankara állítólag diplomáciai tárgyalásokat folytat az ENSZ, Oroszország és Ukrajna képviselőivel annak érdekében, hogy visszaállítsák a humanitárius folyosót, amely a múlt hónapban lejárt megállapodásig megkönnyítette az ukrán gabona exportját.

Törökország támogatja a Közös Koordinációs Központ (JCC) munkáját is a fekete-tengeri gabonakezdeményezéssel kapcsolatban. A 2022 júliusában Isztambulban alapított JCC Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselőiből állt, mielőtt Moszkva úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a megállapodást július 17-e után.

Oroszország szerint az Egyesült Államok és az EU nem tartotta be az egyezségben vállalt részét, és nem engedélyezte az orosz élelmiszerek és műtrágya exportját.

A médiajelentések szerint Ankara a korábbi formában szeretné folytatni a gabonaegyezményt, mivel ez segítené a megállapodás egyik fő céljának elérését, a Fekete-tenger medencéjében kialakult feszültségek megfékezését.

A TASZSZ orosz hírügynökség korábban arról számolt be, hogy valós kilátás van a gabonaegyezmény folytatására. A török kormány forrásai a médiának azt mondták, hogy a fekete-tengeri szállítási folyosó olcsóbb, mint más lehetőségek a mezőgazdasági termékek világpiacokra történő exportjára.

A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó