2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Több mint 4 éve leselejtezett helikoptereket adnak a britek Ukrajnának

Az Egyesült Királyság helikoptereket küld Ukrajnának, ami az első olyan személyzettel ellátott repülőgép lesz, amelyet London az Oroszországgal folyó konfliktus kezdete óta Kijevnek biztosít – jelentette be szerdán Ben Wallace védelmi miniszter.

A BBC és a The Times szerint a szállítmány három korábbi brit katonai Sea Kinget tartalmaz, amelyek közül egyet már átadtak Ukrajnának.

A brit védelmi miniszter a bejelentést Oslóban tette, ahol a Kijevnek nyújtott katonai támogatásról tárgyalt London a szövetségeseivel. Elmondta, hogy az ukrán szolgálat tagjait Nagy-Britanniában képezték ki a repülőgépek üzemeltetésére és karbantartására, amelyeket keresési és mentési műveletekre szánnak.

Wallace azt is megjegyezte, hogy Nagy-Britannia további 10 ezer lövedéket biztosít Ukrajnának, azt nem részletezte, hogy milyen tüzérségi lövegekhez.

“Ukrajnának nyújtott támogatásunk megingathatatlan” – mondta a The Times szerint, hozzátéve, hogy ez a segítség “segítené Ukrajnát abban, hogy biztosítsa azt a területet, amelyet az elmúlt hetekben Oroszországtól visszaszerzett”.

A Westland Sea King az amerikai Sikorsky S-61-es típus licencgyártású változata, amely 1969-ben hajtotta végre első repülését. A gépet tengeralattjáró elleni harcra tervezték, de korai előrejelző és rohamszállító szerepkörben is használták. A helikoptert 2018-ban nyugdíjazták az Egyesült Királyság katonai szolgálatából.

A helikopterszállításra azt követően került sor, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök a múlt héten bejelentette egy új, 50 millió fontos (59,5 millió dolláros) biztonsági segélycsomagot, amely 125 légvédelmi ágyút, valamint néhány más katonai felszerelést tartalmaz.

Korábban az Egyesült Királyság vállalta, hogy drónokkal látja el Kijevet, míg az Egyesült Államok 20 szovjet korabeli Mi-17-es helikoptert küldött Ukrajnának. Márciusban Lengyelország felajánlotta, hogy átadja Ukrajnának teljes MiG-29-es vadászrepülőgép-flottáját – 23 üzemképes gépet -, ha az Egyesült Államok hasonló repülőgépeket szállít Varsónak. Washington azonban visszautasította ezt a kérést. Az USA eddig szintén ellenállt a felhívásoknak, hogy Kijevet korszerű repülőgépekkel, például F-16-osokkal támogassa.

Moszkva többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne “pumpálják” fel Ukrajnát fegyverekkel, arra hivatkozva, hogy ez csak meghosszabbítaná az ellenségeskedést.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...