2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Több mint 20 év után újra Oroszországban lépett fel a Magyar Állami Népi Együttes

Több mint 20 év kihagyás után újra Oroszországban vendégszerepelt a héten a Magyar Állami Népi Együttes. A három orosz nagyvárosban vastapssal köszönte meg a közönség a fergeteges műsort. Nyizsnyij Novgorodban, Moszkvában és Kazanyban az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében rendezték meg az előadásokat.

Nyizsnyij Novgorodban az együttes keddi fellépésével nyitották meg a három napos magyar kulturális rendezvénysorozatot, amelynek keretében Hervé Loránth Ervin Feltépve elnevezésű óriás szobrát is felépítették a Volga menti nagyvárosban. Csütörtökön Moszkvában mutatta be az Állami Népi Együttes a Magyar rapszódia című programját, majd szombaton Kazanyban, Tatárföld székhelyén szerepet nagy sikerrel az együttes.

A programról Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője a Csajkovszkij koncertteremben zajlott moszkvai koncertjük után beszélt az MTI-nek. A szakember, aki az előadás rendezője és koreográfusa, elmondta, hogy a program az együttes 2013-as észak-amerikai turnéjára készült. Ebben a szatmári, somogyi, kalocsai, rábaközi, méhkeréki, mezőségi, gyimesi, széki, kárpátaljai táncokat, dalokat mutatják be, de mint a műsor címe is mutatja, Liszt Ferenc munkásságának is adóznak vele.

“Nekünk magyar koreográfusoknak nemcsak a jelenlegi Magyarország területén élő magyarság kultúrájával kell foglalkoznunk és ápolnunk, hanem mindazokéval is, akik a határokon túlra szakadtak, hiszen az ezeréves Magyarország egy kulturális egység volt. Így aztán ez egy küldetés is, amelyet szívesen vállalunk. Nemcsak azért, mert így megismertetjük az erdélyi táncokat, hanem mert nagyon szeretjük is ezeket a csodálatos táncokat, viseleteket, énekeket. A műsor javára is válik, hogy ezeket a táncokat és zenéket színpadra állítjuk” – mondta Mihályi Gábor.

A művészeti vezető az 1980-as évek közepe tájékán még táncosként járt a volt Szovjetunióban a teljes nagy társulattal. Az utóbbi huszonegynéhány évben nem szerepeltek Oroszországban. Néhány évvel ezelőtt egy kisebb csapattal: 4-5 párral léptek fel itt. Az Állami Népi Együttes művészeti vezetője elégedetten nyilatkozott: fantasztikus volt a fogadtatás Oroszországban, ahova reményeik szerint még visszatérnek.

Nyizsnyij Novgorodban négy-öt ráadást adtak, a nézők sokáig ünnepelték a társulatot. Ahogy Moszkvában is. Még el sem kezdték a műsort, nagy taps köszöntötte az együttest, és a Magyar rapszódia című program minden egyes táncát, énekét, zenei betétjét. A nézők között sokan lehettek olyanok, akik korábban éltek, vagy megfordultak Magyarországon, erre utal az is, hogy magyarul is kiabálták, hogy köszönjük. Mihályi Gábor szívesen emlékezett vissza a nemrég tett ukrajnai turnéjukra, ahova visszatérnek az orosz fellépések után.

A Megidézett Kárpátalja című műsort adták elő Kárpátalján és Kijevben is. A magyar táncok mellett ruszin, román, hucul és cigánytáncokat is színpadra állítottak. “Olyan jó volt azt érezni és látni, hogy miközben a nagypolitika képes összeugrasztani az embereket, a kultúra összesimítja őket. Az ukránok legalább annyira megtapsolták a magyar, vagy a román táncokat, amennyire a sajátjaikat” – számolt be élményeikről a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...