2024, február 27.
10 C
Budapest
-4.5 C
Moszkva

The Times: Oroszország már 2001-ben figyelmeztette a NATO-t

A NATO vezetői 2001 óta tudják, hogy Oroszország “megfelelő lépéseket” fog tenni a szövetség további bővítése ellen – derül ki az Egyesült Királyság által nemrég nyilvánosságra hozott és a The Times által ismertetett dokumentumokból.

Egy évvel Putyin elnöksége után az akkori védelmi miniszter, Igor Szergejev azt mondta NATO-kollégáinak, hogy a szövetség további terjeszkedése az egykori Varsói Szerződés területére súlyos politikai hiba lenne – állapította meg a lap pénteken.

Szergejev figyelmeztetett, hogy Moszkva megfelelő lépéseket fog tenni, hogy válaszoljon erre a bővítésre – folytatta a cikk.

A szövetség eddigi legnagyobb bővítésére három évvel később kerülne sor, amikor Bulgária, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország és Litvánia csatlakozna az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz.

A 2007-es müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében Putyin ezt a bővítést “súlyos provokációnak nevezte, amely csökkenti a kölcsönös bizalom szintjét”, bár a NATO vezetői ragaszkodtak ahhoz, hogy szövetségük védelmi jellegű. Miután Ukrajna nem volt hajlandó lemondani csatlakozási törekvéseiről – amit Moszkva elfogadhatatlan biztonsági fenyegetésnek tekintett -, és a NATO ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev egy napon taggá válik, Oroszország februárban csapatokat küldött Ukrajnába.

A Szovjetunió haldoklása idején a nyugati vezetők megígérték szovjet kollégáiknak, hogy a NATO nem terjeszkedik Kelet- és Közép-Európába. Az USA még idén is tagadta, hogy ez az ígéret valaha is elhangzott volna, és ragaszkodott ahhoz, hogy a NATO tagság ajtajának nyitva kell maradnia – még az Oroszországgal határos államok előtt is.

Az Egyesült Királyság szintén elutasította Oroszország figyelmeztetéseit egészen az ukrajnai konfliktus kezdetéig.

“Oroszország aggodalmának adott hangot a NATO esetleges agressziójával kapcsolatban, de világossá tettük, hogy ezek az aggodalmak megalapozatlanok, mivel a NATO alapvetően védelmi szövetség” – jelentette ki januárban Boris Johnson akkori miniszterelnök szóvivője.

A NATO azóta elfogadta Finnország és Svédország tagsági kérelmét, Ukrajna pedig szeptemberben hivatalosan benyújtotta saját csatlakozási kérelmét.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a donbasszi Lasztocskine falu felszabadítását. A település Avgyejevkától nyugatra található, amely az ukrán hadsereg egyik jelentős korábbi erődítménye volt,...

Zelenszkij: Putyin 2019-ben a Donbasszban zajló harcok beszüntetését kérte tőlem

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy Vlagyimir Putyin sürgette őt a donbasszi ellenségeskedések 2019-es beszüntetésére. Hozzátette, hogy akkoriban erős aggályai voltak, hogy a diplomácia...

Trudeau elszólta magát: Oroszországnak meg kell nyernie ezt a háborút

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn sürgette a NATO-országokat, hogy növeljék katonai kiadásaikat, és küldjenek több fegyvert és lőszert Ukrajnába, de úgy tűnt, hogy egy...
spot_img

Videó