2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Merkel után a volt francia elnök is elismerte, hogy nem akarták betartani a Minszki megállapodásokat

A minszki megállapodásokkal időt akartunk adni Kijevnek arra, hogy megerősítse hadseregét – mondta Francois Hollande volt francia elnök a Kyiv Independent című ukrán állami lapnak.

“Angela Merkelnek igaza volt <…> 2014 óta Ukrajna megerősítette katonai potenciálját. Az ukrán hadsereg valóban egészen más, mint 2014-ben volt. Jobban kiképzett és jobban felszerelt lett. A minszki megállapodások érdeme, hogy Kijev ilyen lehetőséget kapott” – mondta a politikus.

Szerinte a 2014 utáni geopolitikai helyzet nem volt kedvező Ukrajna számára, és a Nyugatnak szüksége volt egy kis szünetre.

Hollande 2012 és 2017 között volt francia államfő.

A Zeit című lapnak adott december eleji interjújában Merkel a minszki megállapodások célját úgy jellemezte, hogy időt akarnak adni Ukrajnának a megerősödésre. Szerinte mindenki megértette, hogy a problémát nem sikerült megoldani, és a konfliktus az országban befagyott. Mégis, 2014-ben a NATO nem tudott annyi fegyvert biztosítani Kijevnek, mint most.

Vlagyimir Putyin elismerte, hogy a volt német kancellár kijelentése meglepetésként érte. Az elnök mindig is feltételezte, hogy a német hatóságok őszinték Oroszországgal.

A kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó, 2015-ben aláírt minszki megállapodások tűzszünetet, a nehézfegyverek kivonását az érintkezési vonalról, valamint alkotmányos reformot irányoztak elő, amelynek kulcsfontosságú elemei a decentralizáció és a Donyeck és Luganszk régiók egyes területeinek különleges státuszáról szóló törvény elfogadása lett volna. Ezt a tervet Kijev soha nem hajtotta végre.

Szeptember végén népszavazást tartottak a Donyecki, a Luganszki Népköztársaságokban, valamint a Herszon és Zaporozsje régiókban, ahol a szavazók elsöprő többsége az Oroszországhoz való csatlakozást támogatta. Vlagyimir Putyin és a regionális vezetők a Kremlben megállapodásokat írtak alá az új területek Oroszországba fogadásáról.

Február 24. óta különleges katonai művelet folyik Ukrajnában. Az államfő végső céljának a Donbassz felszabadítását és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtését nevezte.

Ennek fényében az USA és NATO-szövetségesei több tízmilliárd dollár értékben támogatják Kijevet fegyverszállításokkal. Moszkva többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, a fegyverszállítások pedig az orosz hadsereg legitim célpontjává válnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó