2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

The Guardian: a NATO különleges erői is Ukrajnában vannak, köztük 50 brit

Az interneten kiszivárgott titkos amerikai katonai dokumentumok egyike szerint 2023. március 1-jén a NATO különleges erők 97 operátora tartózkodik Ukrajnában, közülük 50 brit állampolgár – jelentette kedden több brit hírügynökség.

A The Guardian arról számolt be, hogy két, február végi és március eleji keltezésű aktát látott, amelyekben 50 brit különleges műveleti alkalmazottat soroltak fel, akik Ukrajnában tevékenykednek. Az Egyesült Államoknak 14, Franciaországnak pedig további 15 különleges ügynöke volt vagy van az országban.

A dokumentumokat “titkos” jelzéssel látták el, és a lap szerint magas rangú amerikai védelmi tisztviselők számára készültek. A napi frissítések információkat tartalmaztak a NATO katonai műveleteiről, a logisztikáról, a fegyverszállításokról és az ukrán csapatok kiképzéséről.

A Declassified című másik brit kiadvány megjegyezte, hogy a 14 amerikai különleges műveleti operátor a Pentagon Ukrajnában tartózkodó 29 alkalmazottja között volt, akik között volt a kijevi amerikai nagykövetségen működő tengerészgyalogos biztonsági különítmény és katonai attasék is. A külügyminisztérium további 71 munkatársát is az országban tartózkodóként tüntették fel, ami összesen 100 amerikait jelent.

A Declassified azt is közölte, hogy a dokumentumon a “külföldiek számára nem kiadható” megjelölés is szerepel.

Míg az amerikai különleges operátorok két egységből, a Navy SEAL-ekből és a hadsereg Delta Force-jából kerülnek ki, addig a brit definíció a Special Air Service (SAS) mellett az ejtőernyősökre, tengerészgyalogosokra és más egységekre is kiterjed. A miniszterelnök nem köteles tájékoztatni a parlamentet a bevetésükről.

Az elmúlt héten több tucatnyi titkos amerikai katonai dokumentum került elő az interneten, ami jelentős médiafigyelmet keltett. Az amerikai kormány hivatalosan nem erősítette meg a hitelességüket, de a Pentagon vizsgálatot indított annak a személynek a felkutatására, aki kiszivárogtatta őket, és az igazságügyi minisztérium is büntetőjogi vizsgálatot folytat. Oroszország és Ukrajna nagyrészt irrelevánsnak minősítette a dokumentumokat.

Bár Washington és London hivatalosan soha nem erősítette meg a különleges erőik ukrajnai jelenlétét, az elmúlt egy évben több médium is beszámolt róla. A Le Figaro című francia napilap 2022 áprilisában azt állította, hogy az SAS és a Delta Force operátorai az orosz katonai művelet kezdete óta jelen vannak, és “titkos háborút” folytatnak Ukrajna nevében.

A brit Daily Mirror arról számolt be, hogy több tucatnyi leszerelt SAS-operátor ment Ukrajnába, hogy egy meg nem nevezett európai országban működő katonai magáncégen keresztül finanszírozva, zsoldosként hozzájáruljanak szakértelmükkel Kijev ügyéhez. Röviddel e leleplezések után a Times azt írta, hogy számos SAS-operátor visszatért Ukrajnába, hogy megtanítsa a kijevi katonákat, hogyan kell kezelni a brit gyártmányú páncéltörő rakétákat.

A Grayzone novemberben arról számolt be, hogy brit különleges egységek a Prevail Partners nevű magáncégen keresztül dolgoztak a Krím ellen irányuló ukrán szabotőrök kiképzésén. Decemberben egy brit katonai kiadvány elismerte, hogy akár 300 brit tengerészgyalogost is telepíthettek Ukrajnába “diszkrét műveletekre”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó