2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

The Economist: az EU recesszióba süllyed, míg Oroszország kilábal belőle

Miközben az EU a mélyülő megélhetési válság közepette a recesszió felé tart, a szankciókkal sújtott orosz gazdaság a korábbi előrejelzésekkel ellentétben fellendülőben van – jelentette csütörtökön a The Economist című lap.

“Az Oroszország és a Nyugat közötti gazdasági háború kényes pillanatban van. Miközben Európa a recesszió szélén tántorog, Oroszország kilábal a recesszióból” – írta a kiadvány.

Azt írják, hogy a nyugati szankciók súlyosan sújtották Oroszország hosszú távú kilátásait, míg a részleges mozgósítás miatt mintegy 300 ezer orosz hagyta el az országot. Az Economist által idézett becslések szerint az oroszok szeptemberben 14 milliárd dollár értékben vontak ki rubelbetéteket, mintegy harmadannyit, mint februárban.

“E problémák ellenére a recesszió mostanra valószínűleg véget ért” – olvasható a jelentésben, amely a Goldman Sachs “aktuális aktivitási mutatójára” hivatkozik, amely hónapról hónapra követi a gazdaságok teljesítményét.

“Az adatok arra utalnak, hogy az orosz aktivitás élénkebb, mint más nagy európai országokban” – írja az Economist.

A cikk azt is megállapítja, hogy az ország autóiparának fellendülő termelése arra utal, hogy a gyártók nyugaton kívül szereztek utánpótlást.

Dollárban kifejezve Oroszország havi árubehozatala most már szinte biztosan meghaladja a tavalyi átlagot – írja a lap.

Az Economist a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzéseire hivatkozva megerősítette az orosz gazdaság fellendülését.

Az IMF feljavította Oroszország 2022-es kilátásait, mondván, hogy most már 3,4%-os GDP-csökkenést vár az országban, ami az Economist szerint meglehetősen “kezelhető”, szemben az alap áprilisi, 8,5%-os visszaesésre vonatkozó előrejelzésével.

“Az adatok ugyanis arra utalnak, hogy Oroszország képes lesz fenntartani katonai kiadásait” – zárta a lap.

Az orosz gazdasági minisztérium a múlt hónapban arról számolt be, hogy a nyugati szankciók ellenére az orosz GDP csökkenése várhatóan jóval kisebb lesz, mint korábban gondolták. A minisztérium javuló kilátások szerint a gazdaság idén 2,9%-kal zsugorodik, szemben az augusztusban prognosztizált 4,2%-kal.

Ezt követően az ország gazdasága 2024-2025-ben várhatóan 2,6%-kal bővül, a robusztus belföldi fogyasztói és beruházási keresletnek köszönhetően.

A kormány vezető tisztviselői korábban azt mondták, hogy a gazdaság a nyugati szankciókkal szemben a vártnál jobban tartja magát.

Közben közgazdászok megkongatták a vészharangot az euróövezet recessziójának növekvő kockázata miatt, mondván, hogy a gazdasági visszaesés szinte elkerülhetetlennek tűnik.

Az S&P Global legfrissebb felmérése szerint az euróövezet üzleti aktivitásának visszaesése a múlt hónapban tovább mélyült, mivel a gazdasági egészség jó mérőszámának tekintett végleges összetett beszerzési menedzserindex (PMI) 20 hónapos mélypontra süllyedt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....