2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Teljes az elmebaj! A csehek is kitiltanának minden oroszt az EU-ból

A cseh kormány az augusztus végi miniszteri csúcstalálkozón az orosz utazók egész EU-ra kiterjedő kitiltását fogja szorgalmazni – közölte Jan Lipavsky külügyminiszter. A javaslat célja, hogy kiegészítse az Oroszországgal szemben az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett szankciók listáját.

“Kormányként meg vagyunk győződve arról, hogy a hétköznapi orosz állampolgárok vízumkiadásának leállítása nagyon világos és egyértelmű jelzést ad az orosz társadalomnak” – mondta Lipavsky a Politico magazinnak csütörtökön.

Szerinte az oroszoknak “fel kell ismerniük, hogy egy ilyen harcias politikának következményei vannak”.

A politikus közölte, hogy az intézkedést az uniós külügyminiszterek augusztus 31-i prágai találkozóján fogja javasolni.

“Megpróbáljuk elmagyarázni partnereinknek, hogy ez a megközelítés indokolt és hatékony” – mondta Lipavszkij. Azzal is érvelt, hogy a vízumtilalom segíthetne “csökkenteni az orosz titkosszolgálat befolyását az EU-ban”.

Az európai blokk szankciókat vezetett be és megszakította kapcsolatait Moszkvával azóta, hogy Oroszország február végén katonai műveletet indított Ukrajnában. Prága nem sokkal az ellenségeskedések kezdete után leállította az orosz állampolgárok vízumkérelmeinek elfogadását.

Lettország a hónap elején biztonsági aggályokra hivatkozva szinte minden orosz állampolgár számára leállította a vízumkiadást. Észtország csütörtökön közölte, hogy ugyanígy fog eljárni, és augusztus 18-tól megtiltja az észt vízummal rendelkező orosz állampolgároknak az országba való belépést.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a múlt héten sürgette az EU tagállamait, hogy állítsák le a turistavízumok kiadását oroszok számára.

“Európába látogatni kiváltság, nem pedig emberi jog” – jelentette ki.

Berlin azonban ellenzi az oroszoknak szóló vízumok kiadásának teljes tilalmát. “Továbbra is fontosak a kapcsolatok a civil társadalommal, különösen annak az EU felé nyitott és Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját bíráló részével” – közölte a német külügyminisztérium a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak csütörtökön adott nyilatkozatában.

Olaf Scholz német kancellár szintén szkeptikusan nyilatkozott egy általános tilalommal kapcsolatban, az Oroszországgal szemben bevezetett “nagyon messzemenő szankciókra” hivatkozva, és azt mondta, hogy egy vízumtilalom gyengítené azok hatékonyságát, “ha mindenki ellen irányulna, beleértve ártatlan embereket is”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter eközben támogatta, hogy minden orosznak tiltsák meg a belépést az EU-ba.

“Hagyjuk, hogy az orosz turisták élvezzék Oroszországot” – írta a Twitteren.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az összes orosznak az EU-ba történő beutazásának megtiltására irányuló felhívások “égbekiáltó nacionalizmus” és idegengyűlölet jelei.

“Úgy gondolom, hogy a józan ész idővel győzni fog, és azok, akik ilyen kijelentéseket tesznek észhez térnek” – mondta a héten az üggyel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...