2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Tajvanra utazik Liz Truss volt brit miniszterelnök, hogy Kínát provokálja

Liz Truss volt brit miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő héten Tajvanra utazik, ahol találkozik magas rangú tisztviselőkkel és beszédet tart. Ez a lépés valószínűleg kiváltja Kína haragját, amely többször is elítélte, hogy jelenlegi és korábbi tisztviselők a szigetre utaznak.

Truss egy keddi nyilatkozatban beszélt a közelgő utazásról, és kihasználta az alkalmat, hogy odaszúrjon Pekingnek, amely Tajvant szuverén területének részeként tartja számon.

“Tajvan a szabadság és a demokrácia jelképe. Alig várom, hogy személyesen is kifejezhessem szolidaritásomat a tajvani néppel a pekingi rezsim egyre agresszívabb viselkedésével és retorikájával szemben” – mondta, hozzátéve, hogy látogatása során magas rangú tajvani tisztviselőkkel fog találkozni.

Bár Truss tavaly mindössze 45 napnyi hivatalban töltött idő után lemondott miniszterelnöki tisztségéről – amely a Downing Street 10-ben töltött legrövidebb idő volt az Egyesült Királyság történetében -, azóta egyre élesebben bírálta Kínát, és az elmúlt hetekben több olyan beszédet is tartott, amelyben nagy hangsúlyt fektetett Pekingre.

Az utazással kapcsolatban egy brit kormányszóvivő a Guardiannek azt mondta, hogy a tisztviselők “nem avatkoznak bele egy olyan magánszemély független utazási döntéseibe, aki nem tagja a kormánynak”.

A külügyminisztérium azt is biztosan hozzátette, hogy bár az Egyesült Királyságnak “nincsenek diplomáciai kapcsolatai Tajvannal”, “erős, nem hivatalos kapcsolatot tart fenn, amely a legkülönbözőbb területeken mély és növekvő kapcsolatokon alapul, és amelyet közös demokratikus értékek támasztanak alá”.

A tajvani külügyminisztérium saját közleményében megerősítette Truss utazási terveit, és közölte, hogy május 16. és 20. között látogat el a szigetre, amely során “kulturális és gazdasági létesítményeket” fog bejárni, beszédet mond, és “az élet minden területéről származó emberekkel fog érintkezni”.

A volt miniszterelnök a Prospect Foundation – egy helyi agytröszt, amelynek élén Tajvan volt külügyminisztere áll – által szervezett rendezvényen fogja elmondani beszédét, amelynek címe:

“Tajvan: a szabadság és a demokrácia frontvonalában”.

A kínai kormány a múlt hónapban szankcionálta az alapítványt, mondván, hogy az “Tajvan függetlenségét” és a szeparatizmust támogatja.

Peking még nem kommentálta Truss közelgő látogatását, de gyakran elítélte az ilyen tajvani utazásokat, és ragaszkodik ahhoz, hogy az országok ne tartsanak fenn közvetlen diplomáciai kapcsolatokat a szigettel. Tavaly Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök látogatása kemény reakciót váltott ki Kína részéről, amely hatalmas hadgyakorlatokat indított a Tajvan körüli légtérben és vizeken, beleértve egy teljes blokádot szimuláló gyakorlatot is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó