2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Szöul visszautasította Borrell állítását az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokkal kapcsolatban

Lee Jong Szup dél-koreai védelmi miniszter soha nem tárgyalt Josep Borrell uniós külügyi vezetővel az Ukrajnába irányuló lőszerszállításokról – közölte a minisztérium vasárnap újságírókkal.

Ezzel Borrell azóta törölt tweetjére utalt, amelyben azt írta, hogy “jó megbeszélést” folytatott Lee-vel a szingapúri Shangri-La párbeszéd biztonsági csúcstalálkozón. “Közös aggodalmat osztottunk meg a folyamatos [észak-koreai] provokációk miatt, és megvitattuk Ukrajna lőszerigényét” – írta korábban.

A dél-koreai védelmi minisztérium azonban cáfolta ezt az állítást, és azt állította, hogy “nem igaz”, hogy Lee Dzsong Szup és Borrell “a Kijevnek nyújtandó lőszertámogatásról tárgyaltak”.

A továbbiakban kifejtette, hogy az uniós diplomata “megemlítette, hogy különböző fegyverrendszerekre és más támogató eszközökre van szükség Ukrajna helyzetének javításához Oroszországgal szemben, de csak egyoldalú álláspont volt, hogy a lőszerek fontosak”.

A szöuli visszhangot követően Borrell tweetjét törölték, és egy másikkal helyettesítették, amelynek utolsó mondata így szólt: “Elmagyaráztam, hogy Ukrajnának lőszerre van szüksége”.

Az ukrajnai konfliktus 2022. februári kezdete óta Dél-Korea több százmillió dolláros pénzügyi és humanitárius segítséget nyújtott Kijevnek, de ragaszkodott ahhoz, hogy ne küldjön halált okozó támogatást. Áprilisban azonban Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök jelezte, hogy Szöul megváltoztathatja álláspontját a kérdésben, amennyiben Ukrajnában “a háborús törvények súlyos megsértésére” kerül sor.

A múlt héten a Wall Street Journal az Egyesült Államokkal kötött “bizalmas megállapodásra” hivatkozva arról számolt be, hogy Dél-Korea beleegyezett, hogy több százezer tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának. A jelentést kommentálva szöuli tisztviselők azt mondták, hogy az “pontatlan részeket” tartalmaz, de nem akarták bővebben kifejteni.

Oroszország többször is elítélte a Nyugatot, amiért fegyvereket küld Ukrajnának, azt állítva, hogy ezzel csak meghosszabbítja a konfliktust. Április végén Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője figyelmeztette Dél-Koreát, hogy ne kövesse ezt az utat, megjegyezve, hogy Moszkva ezt “nyíltan ellenséges, oroszellenes lépésként” értelmezné.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó