2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Szófia lépése miatt teljesen megszakad a diplomáciai kapcsolat Bulgária és Oroszország között

Bulgária “sajnálatos módon félresöpörte” a szófiai nagykövetség 70 alkalmazottjának kiutasítására vonatkozó orosz ultimátumot – közölte pénteken az ország oroszországi nagykövete. Elvira Mitrofanova elmondta, hogy azt fogja javasolni az orosz kormánynak, hogy teljesítse a fenyegetést, és szakítsa meg a kapcsolatokat az országgal.

Az orosz nagykövetség csütörtökön figyelmeztette Szófiát, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok teljesen megszakadhatnak, és “a kétoldalú kapcsolatokra gyakorolt rendkívül súlyos következményekért a felelősség teljes mértékben Bulgária vezetőjét fogja terhelni”.

Kirill Petkov megbízott bolgár miniszterelnök, akinek kormánya a múlt héten feloszlott, miután a parlamentben elveszítette a bizalmi szavazást, egy nappal azután jelentette be a tömeges kiutasításokat, hogy az elnök megbízta őt egy új koalíció megalakításával. A miniszterelnök a bolgár biztonsági ügynökségek jelentéseire hivatkozva azt állította, hogy a 70 diplomata többsége titkosszolgálati ügynök volt, akik diplomáciai álcával dolgoztak.

Rumen Radev bolgár elnök felszólította Petkovot, hogy ideiglenes kormánya tartson rendkívüli ülést a helyzet értékelésére. Azt mondta, hogy bármilyen döntést is hoz a kormány, annak “összhangban kell lennie a nemzetbiztonsági követelményekkel és az Oroszországban élő több ezer bolgár állampolgár érdekeivel”.

“Nem lehet őket diplomáciai segítség nélkül hagyni. A nemzetbiztonsággal kapcsolatos döntések nem hagyhatják figyelmen kívül az eszkaláció és a gazdasági károk kockázatát” – áll a közleményben.

A szófiai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. A bolgár külügyi tárca indoklása szerint a kölcsönösség elve alapján Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával. A kiutasítás további okai között említették az orosz tisztségviselők tevékenységét, melyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...