2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Szófia lépése miatt teljesen megszakad a diplomáciai kapcsolat Bulgária és Oroszország között

Bulgária “sajnálatos módon félresöpörte” a szófiai nagykövetség 70 alkalmazottjának kiutasítására vonatkozó orosz ultimátumot – közölte pénteken az ország oroszországi nagykövete. Elvira Mitrofanova elmondta, hogy azt fogja javasolni az orosz kormánynak, hogy teljesítse a fenyegetést, és szakítsa meg a kapcsolatokat az országgal.

Az orosz nagykövetség csütörtökön figyelmeztette Szófiát, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok teljesen megszakadhatnak, és “a kétoldalú kapcsolatokra gyakorolt rendkívül súlyos következményekért a felelősség teljes mértékben Bulgária vezetőjét fogja terhelni”.

Kirill Petkov megbízott bolgár miniszterelnök, akinek kormánya a múlt héten feloszlott, miután a parlamentben elveszítette a bizalmi szavazást, egy nappal azután jelentette be a tömeges kiutasításokat, hogy az elnök megbízta őt egy új koalíció megalakításával. A miniszterelnök a bolgár biztonsági ügynökségek jelentéseire hivatkozva azt állította, hogy a 70 diplomata többsége titkosszolgálati ügynök volt, akik diplomáciai álcával dolgoztak.

Rumen Radev bolgár elnök felszólította Petkovot, hogy ideiglenes kormánya tartson rendkívüli ülést a helyzet értékelésére. Azt mondta, hogy bármilyen döntést is hoz a kormány, annak “összhangban kell lennie a nemzetbiztonsági követelményekkel és az Oroszországban élő több ezer bolgár állampolgár érdekeivel”.

“Nem lehet őket diplomáciai segítség nélkül hagyni. A nemzetbiztonsággal kapcsolatos döntések nem hagyhatják figyelmen kívül az eszkaláció és a gazdasági károk kockázatát” – áll a közleményben.

A szófiai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. A bolgár külügyi tárca indoklása szerint a kölcsönösség elve alapján Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával. A kiutasítás további okai között említették az orosz tisztségviselők tevékenységét, melyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...