2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Szobrot kapott Mihail Kalasnyikov Moszkvában

Kedden felavatták Moszkvában Mihail Kalasnyikov fegyvertervező szobrát  – értesült a TASZSZ hírügynökség.

Az AK-47-es gépkarabély tervezőjének emlékművének avatásán jelen volt Kalanyikov lánya Jelena Kalasnyikova, az orosz kulturális miniszter Vlagyimir Megyinszkij, Szergej Csemezova a Rosztyeh vezetője és Szergje Szobjanyin Moszkva főpolgármestere is.

A szobor a Szadovaja-Karetnaja és a Dolgorukovszkaja utca kereszteződésében kapott helyet.

Mihail Kalasnyikov 2013 december 23-án 94 éves korában hunyt el. Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült, majd a hátországban gyógyult. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem ért el sikert. A háború után azonban elkészítette máig híres automata fegyverét. Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre észak-keletre lévő Izsevszk fegyvergyárában.

Az általa 1947-re kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. 1949-től rendszeresítették az orosz hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is. Az AK-47-es gépkarabély és számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS