2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Szkeptikusan nyilatkozott az Oroszország elleni szankciókról az osztrák kancellár

Szkeptikusan nyilatkozott az Oroszország elleni szankciókról Werner Faymann osztrák kancellár a szombaton megtartott brüsszeli csúcsértekezlet után. A szankciók nem csodaszerek, hanem épp ellenkezőleg – az eddigiek sem feltétlen azt az eredményt hozzák, amit egyesek gondoltak – érvelt az osztrák kancellár. A szankcióktól nem érnek annyit, mint a béketárgyalások – jegyezte meg Faymann.

Egyúttal üdvözölte, hogy az unió kitart a békés rendezés mellett. “Mindenféle katonai akció további konfliktusokhoz vezet, amelyekért nem vállalhatjuk a felelősséget, ezért a békés megoldás az egyetlen út” – hangsúlyozta a kancellár. Lényeges, hogy Ukrajnát nem büntetni kell azért, hogy az Európai Unióval (EU) közös utat választott, ugyanakkor nem előnyös, ha Ukrajna katonai szövetség tagja lesz, sokkal inkább a semlegességre kell törekednie, mint ahogyan Ausztria teszi – figyelmeztetett az osztrák kancellár.

A szombat az éjszakába nyúló brüsszeli EU-csúcstalálkozón nem született döntés az oroszországi szankciókat illetően, ezért egy héten belül további intézkedéseket készít elő az Európai Bizottság. Az osztrák kancellár nem tudta megerősíteni, hogy Ausztria egy héten belül döntésre tud-e jutni a kérdésben.

Merkel más véleményen van

 Ha az elkövetkező napokban nem javul a helyzet Ukrajnában, akkor újabb uniós szankciókat fognak elrendelni Oroszországgal szemben – közölte Angela Merkel német kancellár az éjszakába nyúló szombati brüsszeli EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján. A kancellár a sajtótájékoztatót megnyitó nyilatkozatában, majd kérdésekre válaszolva többször is leszögezte, az ukrajnai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani.

Hozzátette, ezzel az összes uniós tagország egyetért. A maga részéről ebből az alaptételből azt a következtetést is levonta, hogy a fegyverszállítás – és annak eredményeként a kijevi kormányzat katonai megerősítése – sem mozdítja elő a rendezés ügyét. Megjegyezte, hogy a fegyverszállítások kérdésében az egyes EU-tagországok már nem feltétlenül vallanak azonos nézetet.

Az eltérő állásponton levő országok közül Merkel nem nevezett meg egyet sem, diplomaták azonban elmondták, hogy Litvánia például az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások mellett érvelt. Angela Merkel kitért arra, hogy a tanácskozáson az uniós országok állam-, illetve kormányfői közül senki nem kérdőjelezte meg komolyan Oroszország “nagyszabású katonai érintettségét” az ukrán határtérségben.

Szerinte ha ez így marad, akkor az EU részéről a szankciók kiterjesztése várható egy héten belül.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....