2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Szijjártó: Magyarországnak eddig 8 milliárd dollár kárt okoztak az oroszellenes szankciók

A magyar gazdaságnak mintegy 8 milliárd dolláros vesztesége keletkezett az Oroszországba irányuló exportkiesés miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak adott interjúban.

A diplomata elmondta, hogy a tagországoknak [EU] konzultálniuk kell arról, hogy mennyire voltak sikeresek a 2014-ben Moszkvával szemben bevezetett szankciók.

Ez egy jogos felvetés, mivel a szankciók jelentős károkat okoztak a magyar gazdaságnak – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország volt Oroszország második legnagyobb kereskedelmi partnere, de mára csak a 12. helyen van. Valójában a magyar vállalatok közel 8 milliárd dollárt vesztettek a kiviteli korlátozások miatt.

Az Európai Unió és nyugati szövetségesei 2014-ben vezetett be büntető intézkedéseket Oroszországgal szemben, az ukrán válságra és a Krím félszigetre hivatkozva. A szankciók Oroszország pénzügyi, energetikai és védelmi szektorai ellen irányult, de érintett néhány kormányzati tisztviselőt és üzletembert is.

Moszkva válaszul embargót hirdetett az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeire és élelmiszereire. Azóta a felek kiterjesztették a korlátozásokat.

Szeptember elején a magyar külügyminiszter sürgette az Európai Uniót, hogy vegyen részt az oroszellenes szankciókról folyó tárgyalásokon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó