2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Szijjártó: Magyarországnak eddig 8 milliárd dollár kárt okoztak az oroszellenes szankciók

A magyar gazdaságnak mintegy 8 milliárd dolláros vesztesége keletkezett az Oroszországba irányuló exportkiesés miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak adott interjúban.

A diplomata elmondta, hogy a tagországoknak [EU] konzultálniuk kell arról, hogy mennyire voltak sikeresek a 2014-ben Moszkvával szemben bevezetett szankciók.

Ez egy jogos felvetés, mivel a szankciók jelentős károkat okoztak a magyar gazdaságnak – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország volt Oroszország második legnagyobb kereskedelmi partnere, de mára csak a 12. helyen van. Valójában a magyar vállalatok közel 8 milliárd dollárt vesztettek a kiviteli korlátozások miatt.

Az Európai Unió és nyugati szövetségesei 2014-ben vezetett be büntető intézkedéseket Oroszországgal szemben, az ukrán válságra és a Krím félszigetre hivatkozva. A szankciók Oroszország pénzügyi, energetikai és védelmi szektorai ellen irányult, de érintett néhány kormányzati tisztviselőt és üzletembert is.

Moszkva válaszul embargót hirdetett az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeire és élelmiszereire. Azóta a felek kiterjesztették a korlátozásokat.

Szeptember elején a magyar külügyminiszter sürgette az Európai Uniót, hogy vegyen részt az oroszellenes szankciókról folyó tárgyalásokon.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...