2023, december 3.
-1.1 C
Budapest
-5.5 C
Moszkva

Szijjártó: kudarcot vallottak az oroszellenes szankciók

Ukrajnával kapcsolatban az Európai Unió rossz válaszokat adott egy kihívásokkal teli helyzetre, az Oroszországgal szemben hozott szankciók politikai és gazdasági szempontból is kudarcot vallottak, mert nem érték el a kívánt hatást – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásának szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva hétfőn.

Szijjártó Péter elmondta: a szankciós politika rossz és eredménytelen válasznak bizonyult, amely komoly károkat okozott Európának, ugyanakkor a kitűzött célokat – mint a minszki megállapodások betartatása – nem tudta teljesíteni. A nem gazdasági típusú konfliktusokat nem gazdasági eszközökkel kell kezelni. Európának okoz veszteségeket a szankciók fenntartása, azokhoz az orosz gazdaság akklimatizálódott – tette hozzá.

A miniszter kijelentette: tisztességtelen, hogy az Európai Unió nem adta meg a vízummentességet Ukrajnának, noha Kijev minden feltételt teljesített, valamint előre kell lépni a szabadkereskedelmi megállapodás aláírása tekintetében is.

Valódi segítség az lenne, ha Európa megadná a szolgáltatás, az áruk és a személyek szabad áramlásának lehetőségét Ukrajnának – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy nem lehet kérdés Ukrajna szuverenitása és területi integritása, de nem szabad megfeledkezni az országban élő kisebbségekről, mások mellett a mintegy 150-es magyar kisebbségről sem.

A külügyminiszter elmondta, hogy sem a nyelvtörvénnyel, sem az oktatási törvénnyel kapcsolatban nem fogadható el olyan módosítás Magyarország számára, amely a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe hozná a magyar közösséget, amely a szórványban élő magyarok jogait csorbítaná.

Szijjártó Péter a külügyminiszteri tanácskozás migrációval kapcsolatos témáit ismertetve elmondta, Egyiptom stabilitása nélkül nincs Európai biztonság, mert annak megrendülése akár 10 milliós nagyságrendben indítaná meg az embereket Európa irányába.

Úgy vélekedett: egyértelmű, hogy a jelenlegi kormányzati vezetés emberi jogi, gazdasági szociális tekintetben jobb a korábbiaknál, ezért a kritikák helyett a támogatásra kell helyezni a hangsúlyt.
Elmondta, Egyiptom kérésére uniós tagállami hozzájárulásra van szükség az észak-afrikai ország határvédelemi képességek javítására, valamint 500 ezer eurós támogatás megítéléséről fog dönteni az unió, amely Egyiptom lakosainak helybemaradását szolgálja.

A külügyminiszter Líbiával kapcsolatban hangsúlyozta, arra kell törekedni, hogy a pénteken Máltán tartott uniós csúcstalálkozón megfogalmazott – Magyarország által két éve hangoztatott -, Európa külső határvédelmének erősítésére, az illegális bevándorlási hullám megállítására törekvő célkitűzést az Európai Unió minél előbb átültesse a gyakorlatba. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kovács: Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! - írta hivatalos Facebook-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton. Mindezt az Ukrán...

A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy kimerülnek a pénzügyi források Ukrajna támogatására

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy a Fehér Háznak sürgősen szüksége van kiegészítő finanszírozásra Ukrajna támogatására. A magas rangú tisztviselő elismerte, hogy...

Jelentősen visszaesett az ukrán export a lengyelek határblokádja miatt

Jelentősen visszaesett Ukrajna Lengyelországon keresztül történő exportja, amióta lengyel kamionosok és mezőgazdasági termelők tömeges tiltakozást szerveztek az EU Kijevvel szembeni kereskedelmi szabályozása ellen, és...
spot_img

Videó