2022, augusztus 11.
28 C
Budapest
24.2 C
Moszkva
Array

Szigorúan büntetik az illegálisan Oroszországban tartózkodó külföldieket

Több mint 1 millió külföldi állampolgár számára tilthatják meg a beutazást 10 évre Oroszországba a megengedett tartózkodási idő túllépése miatt – tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget csütörtökön az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) vezetője. Konsztantyin Romodanovszkij elmondta, hogy a január 10-vel életbe lépő új szabályozás értelmében a határidő túllépésének mértékének arányában büntetéseket szabnak ki.

“Tájékoztatási rendszerünk jelzése szerint jelenleg az Oroszországi Föderáció területén csaknem 3 millió olyan külföldi állampolgár tartózkodik, aki jelentősen túllépte a törvényesen megengedett 90 napos határidőt” – mondta az orosz illetékes. Túlnyomó többségük a Független Államok Közösségének állampolgára. Közlése szerint több mint 734 ezer külföldi több mint 270, de kevesebb mint 360 nappal lépte túl a határidőt. 

További 1 millió 28 ezer külföldi állampolgár a 360 napot is túllépte. Az FMSZ vezetője elmondta, hogy 120 napos határidő-túllépés felett automatikusan 3 éves kitiltás lép életbe, 270 napos túllépésnél pedig ez 5 évre emelkedik. A több mint 360 napos illegális tartózkodás 10 éves kitiltást von maga után. Hozzátette, hogy azok számára, akik 120 nappal lépték túl a határidőt, de illegális tartózkodásuk nem haladja meg a 270 napot, emberiességi megfontolásból fenntartják a kitiltás felülvizsgálatának lehetőségét. Az elmúlt két évben Oroszország már több mint 1,2 millió külföldinek tiltotta meg a beutazást.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök december közepén egy újságcikkben közölte, hogy Oroszország januártól korlátozásokat vezet be az Ukrajnából érkező munkavállalókkal szemben. A FÁK-országokról a cikkben nem történt említés. Az intézkedést azzal indokolta, hogy az ukrán munkavállalók könnyen kijátsszák a 90 napos törvényes határidőt: kiutaznak, majd ismét visszatérnek Oroszországba. Közölte, hogy a 90 napos tartózkodás egy féléven belül vehető igénybe. Az ukrán sajtó az ukrán munkavállalókkal szembeni büntetőintézkedésnek minősítette az új szabályt.

Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as grúz-orosz háború idején a grúzokat tömegesen fosztották meg az oroszországi munkalehetőségtől, sokukat pedig vissza is toloncolták hazájukba.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...