2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva

Szergej Lavrov Budapesten tárgyalt Szijjártó Péterrel: Itt vannak a magyar-orosz sikertörténetek

Magyarországnak érdeke a szoros, kölcsönös eredményekre fókuszáló együttműködés Oroszországgal, így vannak ezzel barátaink és szövetségeseink is, csak ők nem beszélnek erről nyíltan – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután orosz kollégáját fogadta Budapesten.

A kölcsönös tiszteletre alapult Oroszország és Magyarország együttműködése a nem kifejezetten támogató nemzetközi környezet ellenére – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra, hogy itt lenne az ideje áttérni a civilizált és a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködés terepére az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) megbeszélést folytat a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 24-én. MTI/Soós Lajos

Nincs szükség a felesleges ideológiai vitákra a nemzetközi kapcsolatokban, és át kellene térni a kulturált keleti-nyugati kapcsolatokra.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban az ország sokat nyert a jó magyar-orosz együttműködésen, és ezeket a “sikertörténeteket” a jövőben is folytatni kívánják a felek.

5 magyar-orosz sikertörténet:

  • Vakcinagyártás – orosz licensz alapján gyárthatnak majd Szputnyik V-vakcinát a 2022-ben elkészülő debreceni vakcinagyárban.
  • Beruházások – A MOL 4 milliárdos beruházás keretében elkezdte építeni a bitumengyárát Tatárföldön, míg 18 milliárd forintos beruházással gyártóbázist hozhat létre az Arnyeszt orosz kozmetikai cég Alsózsolcán.
  • Közlekedési ipar – orosz együttműködéssel Egyiptom számára 200 hálókocsi leszállítására szerződik az Eximbank a dunakeszi vagongyárral.
  • Török Áramlat – október 1-től 8,5 milliárd köbméter gáz érkezhet a török áramlaton keresztül Oroszországból Magyarországra.
  • Légi közlekedés – a WizzAir bázist hoz létre Szentpéterváron, a Budapest és Moszkva közötti járatok számát a jelenlegi heti négyről hétre emelik, továbbá közvetlen összeköttetést teremtenek a magyar főváros és Jekatyerinburg között.
A magyar-orosz kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2020)

Szergej Lavrov arról beszélt, hogy nő az orosz-magyar áruforgalom, és sok területen jó az együttműködés. Még jobban ki kell használni a két ország közötti potenciált – tette hozzá az orosz külügyminiszter. Magyarország elsőként és sikeresen használta a Szputnyik V-vakcinát, és már a termelés beindításának a kérdéseit tárgyaljuk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert 2021. augusztus 24-én. MTI/Soós Lajos

Az EU teljesen russzofób irányt folytat, és pont ezért az orosz fél nagyra értékeli a magyar álláspontot – fejtette ki Lavrov.

A minszki egyezményt teljesen végre kell hajtani, azonban az ukrán fél ezt nem teszi meg, ráadásul Kijev diszkriminálja a területén élő kisebbségeket – ismertette az orosz külügyminiszter. Lavrov meghívta Szijjártó Pétert Moszkvába, hogy vegyen részt az ottani diplomáciai értekezleten.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...