2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva

Szergej Lavrov Budapesten tárgyalt Szijjártó Péterrel: Itt vannak a magyar-orosz sikertörténetek

Magyarországnak érdeke a szoros, kölcsönös eredményekre fókuszáló együttműködés Oroszországgal, így vannak ezzel barátaink és szövetségeseink is, csak ők nem beszélnek erről nyíltan – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután orosz kollégáját fogadta Budapesten.

A kölcsönös tiszteletre alapult Oroszország és Magyarország együttműködése a nem kifejezetten támogató nemzetközi környezet ellenére – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra, hogy itt lenne az ideje áttérni a civilizált és a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködés terepére az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) megbeszélést folytat a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 24-én. MTI/Soós Lajos

Nincs szükség a felesleges ideológiai vitákra a nemzetközi kapcsolatokban, és át kellene térni a kulturált keleti-nyugati kapcsolatokra.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban az ország sokat nyert a jó magyar-orosz együttműködésen, és ezeket a “sikertörténeteket” a jövőben is folytatni kívánják a felek.

5 magyar-orosz sikertörténet:

  • Vakcinagyártás – orosz licensz alapján gyárthatnak majd Szputnyik V-vakcinát a 2022-ben elkészülő debreceni vakcinagyárban.
  • Beruházások – A MOL 4 milliárdos beruházás keretében elkezdte építeni a bitumengyárát Tatárföldön, míg 18 milliárd forintos beruházással gyártóbázist hozhat létre az Arnyeszt orosz kozmetikai cég Alsózsolcán.
  • Közlekedési ipar – orosz együttműködéssel Egyiptom számára 200 hálókocsi leszállítására szerződik az Eximbank a dunakeszi vagongyárral.
  • Török Áramlat – október 1-től 8,5 milliárd köbméter gáz érkezhet a török áramlaton keresztül Oroszországból Magyarországra.
  • Légi közlekedés – a WizzAir bázist hoz létre Szentpéterváron, a Budapest és Moszkva közötti járatok számát a jelenlegi heti négyről hétre emelik, továbbá közvetlen összeköttetést teremtenek a magyar főváros és Jekatyerinburg között.
A magyar-orosz kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2020)

Szergej Lavrov arról beszélt, hogy nő az orosz-magyar áruforgalom, és sok területen jó az együttműködés. Még jobban ki kell használni a két ország közötti potenciált – tette hozzá az orosz külügyminiszter. Magyarország elsőként és sikeresen használta a Szputnyik V-vakcinát, és már a termelés beindításának a kérdéseit tárgyaljuk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert 2021. augusztus 24-én. MTI/Soós Lajos

Az EU teljesen russzofób irányt folytat, és pont ezért az orosz fél nagyra értékeli a magyar álláspontot – fejtette ki Lavrov.

A minszki egyezményt teljesen végre kell hajtani, azonban az ukrán fél ezt nem teszi meg, ráadásul Kijev diszkriminálja a területén élő kisebbségeket – ismertette az orosz külügyminiszter. Lavrov meghívta Szijjártó Pétert Moszkvába, hogy vegyen részt az ottani diplomáciai értekezleten.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó