2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Moszkva szorosabbra fűzné a kapcsolatot a szerb biztonsági szolgálatokkal

Az orosz Biztonsági Tanács, valamint a szerb belügyminisztérium szorosabb együttműködését, a szolgálatok közötti kommunikáció rendszeressé tételét kezdeményezte szerdán Belgrádban Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára.

Az N1 belgrádi televízió beszámolója szerint Nyikolaj Patrusev Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel, Zoran Djordjevic védelmi miniszterrel, valamint a különböző biztonsági szolgálatok vezetőivel való találkozóján kiemelte, hogy a javasolt egyetértési megállapodás – amelyet jövőre írhatnának alá – nem lenne kötelező érvényű, és nem egy nemzetközi szerződésről lenne szó, ugyanakkor megteremtené a két ország közötti rendszeres egyeztetés lehetőségét, ami mindkét fél érdekét szolgálná.

Patrusev felhívta a figyelmet arra, hogy a geopolitikai helyzet, ezzel együtt a balkáni helyzet is folyamatosan és dinamikusan változik.

Nebojsa Stefanovic ismertette az orosz féllel azokat a biztonsági kihívásokat, amelyekkel a nyugat-balkáni ország szembesül, különös tekintettel a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcra, illetve a migránsválságra.

A belügyminisztérium közleménye szerint a találkozón a szerb és az orosz fél megállapította, hogy a két ország között jó az együttműködés, ugyanakkor a kábítószer, a terrorizmus, az emberkereskedelem és az illegális migráció területén hatékonyabb információcserére van szükség.

Nyikolaj Patrusev Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi munkatársa, korábban az orosz titkosszolgálat, majd annak utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas beosztású tisztségviselője volt.

Az uniós tagjelölt Szerbiát történelme, kultúrája és vallása is összeköti Oroszországgal. Nem csatlakozott például az ukrán válság miatt kiszabott uniós szankciókhoz sem, nem volt hajlandó megszakítani hagyományosan jó kapcsolatát Moszkvával. A biztonsági szolgálatok együttműködése a két ország kapcsolatának szorosabbra fűzését jelentené, ami bizonyos mértékű elköteleződésként is értelmezhető lenne: Szerbia mindeddig őrizte el nem kötelezettségét, ugyanakkor élesen elutasítja a NATO-hoz való csatlakozás lehetőségét.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...