2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Szerbia elutasítja Berlin és Párizs felszólítását Koszovó elismerésére

Ivica Dačić külügyminiszter elárulta, hogy Párizs és Berlin felszólította Belgrádot, hogy ismerje el a szakadár régiót az ENSZ tagjaként.

Szerbia elutasította a Franciaország és Németország által Koszovóra vonatkozóan előterjesztett javaslatot – jelentette ki újságíróknak Ivica Dačić első miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter.

A terv arra szólította fel Belgrádot, hogy ne ellenezze a szakadár régió ENSZ-tagsághoz való csatlakozását, cserébe az EU pénzügyi támogatásáért és a gyorsított tagságért cserébe.

A Novosztyi szerb lapnak adott, vasárnap megjelent interjúban Dačić azt mondta: “Scholz és Macron tervében Szerbiának felajánlják, hogy befogadja Koszovót az ENSZ-be, cserébe egy ködös európai perspektíváért”.

Ez a javaslat azonban elfogadhatatlan Belgrád számára, mivel azon a feltételezésen alapul, hogy “Koszovó függetlensége már eldőlt” – jegyezte meg a diplomata.

A miniszter szerint a szerbiai nemzetbiztonsági tanács egyhangúlag megszavazta a Berlin és Párizs által javasolt terv elutasítását. Dačić rámutatott, hogy Szerbia hajlandó konstruktív megbeszéléseket folytatni, és saját javaslatai vannak a kompromisszum elérésére. Koszovó ENSZ-tagállamként való elismerése azonban, bár formálisan különbözik a hivatalos elismeréstől, gyakorlatilag pontosan ezt jelentené, amibe Belgrád semmiképpen sem tud belemenni – tisztázta a szerbiai csúcsdiplomata.

Azt is elismerte, hogy a szerb tisztviselők teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy

“soha nem fognak olyan megoldást kapni, amely számunkra ideális lenne”.

Október közepén Aleksandar Vučić szerb elnök megerősítette, hogy létezik a francia-német javaslat Koszovóról. Akkor azt mondta, hogy a szerb vezetésnek “meg kell vitatnia és át kell gondolnia”, hozzátéve azonban, hogy Belgrád nem járul hozzá ahhoz, hogy Koszovó az ENSZ tagja legyen, mivel ez ellentétes lenne Szerbia alkotmányával.

Donika Gervalla-Schwarz koszovói külügyminiszter viszont azt állította, hogy a szerb államfő félremagyarázta a tervet, és csak “az igazság tíz százalékát” mondta el.

A szóban forgó javaslatról először az Albanian Post számolt be szeptember közepén.

Eszerint Szerbiának “ténylegesen el kellene fogadnia Koszovó mint független állam valóságát”, ami előfeltétele lenne Belgrád és Pristina esetleges uniós csatlakozásának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...