2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Szaúd-Arábia rekordszintre emelete az orosz gázolaj importot

Szaúd-Arábia áprilisban napi 174 000 hordó gázolajat importált Oroszországból – jelentette a Bloomberg a hét elején a Kpler elemző cég adataira hivatkozva.

Ez  jelentős emelkedés az előző hónapban mért napi 137 700 hordóval szemben. Az import májusban tovább emelkedett, és csak a hónap első két hetében napi 191 200 hordót tett ki, ami 2017 óta nem látott rekordot jelent.

A közel-keleti ország ugyanakkor az Európai Unió első számú szállítójává vált, február óta megelőzve Oroszországot. A királyság azonban a jelentések szerint nem értékesíti tovább az Oroszországtól vásárolt gázolajat, mivel egy ilyen lépés az EU által Moszkvával szemben az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett szankciók megsértésének minősülne.

A Bloombergnek nyilatkozó, az ügyet jól ismerő források szerint a királyság finomítóiban legutóbb megugrott termelés volt felelős az EU-ba irányuló import növekedéséért.

A meg nem nevezett források azt is elmondták a hírügynökségnek, hogy a további exportált üzemanyagok, amelyek az ország különböző részeiből származnak, különböző specifikációk szerint készültek, és gyakran hosszú távú szállítási kötelezettségekhez kötöttek.

A Kpler által nyomon követett adatokból az is kiderül, hogy Szaúd-Arábia a múlt hónapban az Egyesült Államokat megelőzve a világ második legnagyobb gázolaj-exportőrévé vált. A jelentések szerint a királyság teljes áprilisi exportjának közel 35%-át az EU tagállamaiba és az Egyesült Királyságba szállították. Eközben a szankciókkal sújtott Oroszország továbbra is az első számú üzemanyag-értékesítő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó