2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Szaúd-Arábia olajexportja 21 havi mélypontra süllyedt

A Szaúd-Arábiából származó nyersolajszállítások közel két éve a legalacsonyabb szintre zuhantak – derült ki a Joint Organizations Data Initiative (JODI) legfrissebb adataiból, amelyeket szerdán közöltek.

Rijád olajexportja júniusban összesen 6,80 millió hordó/nap (bpd) volt, ami 124 ezer hordó csökkenést jelent májushoz képest – mutatták a JODI által összeállított adatok.

A világ vezető olajexportőrének nyersolajkínálata idén először esett 7 millió hordó/nap alá, mivel a királyság több más jelentős OPEC+ termelővel együtt májusban 1,6 millió hordó/nap kollektív termeléscsökkentés mellett döntött.

Szaúd-Arábia olajtermék-készletei 1,64 millió hordóval csökkentek júniusban, míg nyersolajkészletei 1,45 millió hordóval nőttek a jelentés szerint.

Szaúd-Arábia olajtermelése júliusban, augusztusban és szeptemberben várhatóan átlagosan 9 millió hordó/nap lesz, miután az ország “az olajpiac stabilitásának támogatása érdekében” egyoldalúan 1 millió hordó/nap önkéntes termeléscsökkentést vezetett be.

A termeléscsökkentést eredetileg csak július hónapra jelentették be, de később kiterjesztették augusztusra és szeptemberre is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a múlt héten nyilvánosságra hozta, hogy az OPEC+ csoport nyersolajkínálata júliusban 1,2 millió hordóval 50,7 millió hordóra csökkent júliusban, közel két éve a legalacsonyabb szintre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó