2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Reuters: Kína legnagyobb bankjai is szabadulnak a dollártól, hogy a jüant erősítsék

A nagy kínai bankok a héten dolláreladási hullámba kezdtek, hogy jüant vásároljanak és lassítsák a nemzeti valuta gyengülését – jelentette csütörtökön piaci forrásokra hivatkozva a Reuters.

A jelentés szerint az eladásokat mind az összes devizapiacon észlelték, a bankok offshore egységei a londoni és a New York-i kereskedési időszak alatt is dolláreladásokat hajtottak végre.

Egy meg nem nevezett sanghaji kereskedő azt mondta a hírügynökségnek, hogy az akció nem szokatlan. A kínai bankok nagyrészt saját célra vagy az ügyfelek megbízásából kereskednek. Ugyanakkor ismert, hogy az ország központi bankjának, a People’s Bank of China (PBOC) kérésére is megteszik ezt, amikor további támogatásra van szüksége a hazai valutának.

“Az állami banki dolláreladások új normává váltak, hogy lassítsák a jüan leértékelődésének ütemét” – idézték a kereskedőt.

Az offshore jüan az idén eddig mintegy 6%-ot gyengült az amerikai dollárral szemben, és csütörtökön kilenchavi mélypontra, 7,35 közelébe esett a dollárral szemben. Pénteken azonban kissé erősödött, miután a PBOC közbelépett, és megemelte a napi fixinget, vagyis azt a középárfolyamot, amely körül a jüan 2%-os sávban kereskedhet. Délre az offshore jüan 7,28-ra emelkedett a zöldhasúval szemben, míg a piaci megfelelője szintén erősödött, és nagyjából 7,30 körül mozgott a dollárral szemben.

Piaci szakértők a jüan árfolyamának gyengülését Kína és az Egyesült Államok növekvő hozamkülönbségének tulajdonítják, amely a héten 16 éve a legmagasabbra nőtt, miután a kínai szabályozó hatóság kamatcsökkentést fogadott el. A kínai gazdasági növekedés lassúsága, az ország problémás ingatlanpiaca – amely a kínai gazdaság negyedét teszi ki – és az árnyékbankszektor nemteljesítési kockázatai miatti növekvő befektetői aggodalmak állítólag szintén lendületet adtak a leértékelődésnek.

A svájci székhelyű EDL Capital fedezeti alap a héten további gyengülést jósolt a kínai offshore jüan számára, mondván, hogy a valuta leértékelődése lehet a következő “fekete hattyú esemény” a globális piacon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó