2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Szankciók Moszkva ellen és viszontszankciók a szankciókkal élők ellen de mi van ha valami egészen más történik mint amire számítunk

 – rövid gazdasági elemzés –

A hírekből tudjuk már, hogy  az Oroszországi Föderáció betiltja a mezőgazdasági termékek importját azokból az országokból, melyek részt vesznek az Orosz Föderáció elleni szankciózásban. Vagyimir Putyin orosz államfő utasította a kormányt, hogy állítson össze teljes listát azokról a termékekről, melyek importja betiltásra kerül. Ezt a listát a mai nappal teljes egészében nyilvánosságra került és a felsorolásban egyaránt szerepel a liszt, tej, sajt, valamint nyersanyagok és alapvető fogyasztási cikkek is.

Elsőként az amerikai baromfi behozatalát tiltják be, valamint Moszkva teljes zárlatot rendelt el az Európai Unióból gyümölcs és zöldség behozatalra.

Egyúttal Moszkva készen áll arra, hogy nagyon jelentősen fokozza a behozatalt olyan országokból, melyek nem vesznek részt az oroszok elleni szankciókban. Napvilágot látott az is, hogy az orosz kormányzat az árak erősebb kontrolljára készül (a nyerészkedők ellen) arra az esetre, ha az átmeneti időszakban bármiből hiány lépne fel. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök ma azt is közölte, hogy Oroszország a nyár végére teljes tiltást fog bevezetni a hús, a tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek behozatalára nem csak az Európai Unió tagállamaiból és az Egyesült Államokból, de Ausztráliából és Norvégiából is.

Ami itt érdekesség lehet, vagy úgy is mondhatjuk, hogy nem várt fordulat, vagy az érme másik oldala: lehetőség

Azok az országok és cégek akik nem vesznek részt az oroszok elleni szankciókban most – talán soha vissza nem térő –  extrém piaci vereseny-nyerési pozícióba helyező lehetőséget kapnak arra, hogy – a szankciózó csapattal ellentétben – BEHOZHATATLAN  piaci előnyre tehetnek szert az orosz piacokon valamint a komplett orosz befolyási övezetben, úgy mint Belarusz, Kazhasztán, stb. És ráadásul olyan piaci környezetben nőhetnek robbanásszerűen az oroszoknak szállító országok, cégek, amely felvásárló piac most fokozottan magas felvásárlóerővel bír az EU-s élelmiszer import leállítása miatt. Azok az országok és cégek, akik most nem mennek bele céltalan szankciózgatásokba, behozhatatlan előnybe és a lehető legerősebb versenypozíciókba kerülnek azon országokkal és cégekkel szemben, melyek az egy éves tiltás után tudnak majd elkezdeni újra beszállítani az Orosz Föderációnak.


A nyugati cégek nyilván nem hagyják annyiban a dolgokat, mert a piacvesztés – ráadásul egy akkora mint az orosz felér egy ütőér-végéssal számukra, no persze nem halálos vágással, de mindenképp hatalmas vérveszteséget szenvednek gazdaságilag a bevételcsökkenés miatt, így valószínűleg az általuk kifejthető meximális nyomás alá fogják helyezni a kormányaikat, de egyben ugyanakkor hatalmas piaci verseny is kezdődik egy minden eddiginél hatalmasabb, új orosz piacon való terjeszkedésre a kialakuló üres helyek betöltésére és gazdasági terjeszkedésre.

Александр Николаевич Искандер

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó