2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Számos ország jelezte, hogy kész rubelben fizetni az orosz gázért – Novak

Több orosz földgázvásárló is beleegyezett abba, hogy áttérnek a rubelben történő elszámolásra – közölte pénteken Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

“Várjuk a döntést [a rubelre való átállásról] más importőröktől is” – tette hozzá Novak a minisztériumi lapban megjelent kommentárjában, anélkül, hogy felfedte volna a már átszerződött vásárlók kilétét.

A miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy az uniós országok valószínűleg nem lesznek képesek teljesen helyettesíteni az orosz energiát a következő 5-10 évben. Lehetetlen arról beszélni, hogy Európa energiabiztonságát orosz erőforrások nélkül garantálni lehessen – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt közölte, hogy egyes nyugati országok nem fizetnek időben az orosz energiaszállításokért. Az orosz elnök a múlt hónapban rendeletet írt alá, amely április 1-jétől új fizetési eljárást ír elő az orosz gázért a barátságtalan országok számára. Az intézkedés azokat az országokat érinti, amelyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, és befagyasztották a devizatartalékait.

Oroszország utasította a “barátságtalannak” minősített országokban működő vásárlókat, hogy nyissanak két számlát az orosz Gazprombankban, egyet euróban, egyet pedig rubelben. A gázért történő fizetés az eurószámlára érkezne, majd a bank átváltja azt rubelre. Az állami tulajdonú Gazprom a rubel megérkezése után tekinti a kifizetéseket teljesítettnek.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a héten azt mondta, hogy az ország kész a javasolt rendszer szerint fizetni az orosz gázért. Szijjartó hozzátette, hogy Magyarország szerint ez nem sérti az EU szankciós rendszerét.

Pénteken Vahan Kerobjan örmény gazdasági miniszter az RBC orosz médiumnak azt mondta, hogy Jereván már többször fizetett rubelben a földgázért.

Korábban Szlovákia is jelezte, hogy kész rubelben fizetni az orosz energiahordozókért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó