2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés

Szakértői vélemény: Ukrajnát nem mentik meg a nemzetközi hitelek

Az ukrán gazdaság még egy ideig elbukdácsolhat a nemzetközi hitelek mankóin, de a rendszerében lapuló problémákat eme pénzügyi injekciók nem képesek megoldani –írja a Novorosinform.ru „Az IMF által nyújtott hitelek csak rövid, kapkodó lélegzetvételekhez tudják hozzásegíteni a vergődő ukrán gazdaságot, és a stabilizációnak csak illúzióját nyújtják. Ez év vége lehet az az időpont amikor a több komoly ütést elszenvedett Ukrajna a padlóra kerülhet, es beáll a gazdaság csődje” –jelentette ki Tatjana Prokaza, a luganszki egyetem üzleti és gazdasági tudományok tanszékének vezetője. „Ukrajnában maga a gazdasági rendszer beteg, és ezen a hitelek nem tudnak segíteni” –tette hozzá Prokaza.

„Minden újabb hitel csak újabb foltot takar be a nadrágon, de a Donbássz lakossága ellen viselt háború hatalmas költségei miatt nincs lehetőség új nadrág vásárlására.  2015 második negyedévében 16,2 %-al esett a nemzeti jövedele összege, és azóta is egyre zuhan lefelé. A csökkenés okaként több tényezőt is meg tudunk nevezni, mint például az ipari termelés tragikus visszaesése a háború miatt, a háborús költségek emelkedése, az export majdnem kétszeres  visszaesése, az állami és bankszférában uralkodó tökéletes káosz és nem utolsósorban az orosz piac kiesése” –tette hozzá a professzornő.

 „Természetesen az európai piac sokat segíthetne a dolgokon, de jelen pillanatban az ukrán termékek túlnyomó része nem exportképes Európa vagy a világ fejlettebb része felé, a minőség emelése újabb beruházásokat és pénzügyi injekciókat tételez fel, pénz pedig ma nincs a gazdaságban. 2013 óta a GDP 44%-ot esett vissza, Ukrajna államadóssága ma a GDP 72%-át teszi ki, és ha így haladnak tovább a dolgok ez elérheti a 100%-os mutatót, ez pedig már a teljes pénzügyi és gazdasági csőd” –tette hozzá Tatjana Prokaza.

„Ne feledjük el, hogy az IMF nem segítséget nyújt, hanem kemény feltételekkel pénzt kölcsönöz, azt majd vissza is kell egyszer fizetni. Ukrajna számára ez nem más, mint a katasztrófa biztos forgatókönyve, és mindez kisértetiesen emlékeztet az argentin eseményekre” –fejezte be az interjút Tatjana Prokaza.

Forrás: NovorosInform

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS