2022, június 26.
31.7 C
Budapest
30.7 C
Moszkva

Svájci elemző: az EU olajembargója is Oroszországnak fog kedvezni

Az uniós hatóságok által javasolt orosz kőolajimport-tilalom csak növelni fogja Moszkva olajbevételeit – mondta Norbert Rücker, a Julius Baer svájci privátbank elemzője.

A tilalom Oroszországra gyakorolt hatása “vitatható” – mondta az elemző a 20 Minuten svájci hírügynökségnek adott interjújában, hozzátéve, hogy az EU-nak jobb alternatívái is lennének Oroszország gyengítésére, például büntetővámok.

A hét elején az Európai Unió bemutatta az orosz olajimport betiltásának tervét mind a 27 tagállam számára. Az intézkedés, amely az orosz államháztartást sújtaná, része annak a példátlan szankciókampánynak, amelyet a Nyugat indított Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt.

“A nagy kérdés most az, hogy a Nyugat nyomást gyakorol-e Kínára és Indiára; akkor az embargónak sokkal nagyobb hatása lenne” – mondta Rücker, hozzátéve, hogy egy ilyen lépés megnehezítené az energiában gazdag Oroszország számára, hogy világszerte vevőket találjon nyersolajára.

A szakértő szerint az EU-tilalom várhatóan tovább növeli a nyersolaj világpiaci árát, amely márciusban egy ponton hordónként 120 dollárra szökött fel, segítve a szankciókkal sújtott Oroszországot abban, hogy növelje olajbevételeit.

“Az embargó csak közvetve érinti Svájcot” – mondta Rücker, hozzátéve, hogy az ország az olaj nagy részét európai finomítóktól szerzi be, amelyek már támogatták az alternatívákra való átállást.

“Az embargó miatti további olajárnövekedés azonban Svájcban is érezhető lenne” – tette hozzá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS