2023, február 9.
-3.7 C
Budapest
-2.8 C
Moszkva

Svájci elemző: az EU olajembargója is Oroszországnak fog kedvezni

Az uniós hatóságok által javasolt orosz kőolajimport-tilalom csak növelni fogja Moszkva olajbevételeit – mondta Norbert Rücker, a Julius Baer svájci privátbank elemzője.

A tilalom Oroszországra gyakorolt hatása “vitatható” – mondta az elemző a 20 Minuten svájci hírügynökségnek adott interjújában, hozzátéve, hogy az EU-nak jobb alternatívái is lennének Oroszország gyengítésére, például büntetővámok.

A hét elején az Európai Unió bemutatta az orosz olajimport betiltásának tervét mind a 27 tagállam számára. Az intézkedés, amely az orosz államháztartást sújtaná, része annak a példátlan szankciókampánynak, amelyet a Nyugat indított Moszkva ellen az ukrajnai katonai művelet miatt.

“A nagy kérdés most az, hogy a Nyugat nyomást gyakorol-e Kínára és Indiára; akkor az embargónak sokkal nagyobb hatása lenne” – mondta Rücker, hozzátéve, hogy egy ilyen lépés megnehezítené az energiában gazdag Oroszország számára, hogy világszerte vevőket találjon nyersolajára.

A szakértő szerint az EU-tilalom várhatóan tovább növeli a nyersolaj világpiaci árát, amely márciusban egy ponton hordónként 120 dollárra szökött fel, segítve a szankciókkal sújtott Oroszországot abban, hogy növelje olajbevételeit.

“Az embargó csak közvetve érinti Svájcot” – mondta Rücker, hozzátéve, hogy az ország az olaj nagy részét európai finomítóktól szerzi be, amelyek már támogatták az alternatívákra való átállást.

“Az embargó miatti további olajárnövekedés azonban Svájcban is érezhető lenne” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...