2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Stoltenberg: a NATO fegyver- és lőszerkészlete kiürült Ukrajna miatt

A NATO-nak “erősebb” iparra van szüksége ahhoz, hogy feltöltse a Kijev ellátásának egy éve alatt kiürült fegyver- és lőszerkészleteket – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn egy németországi ipari konferencián.

Az Egyesült Államok vezette katonai szövetségnek továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, ahogyan azt 2014 óta teszi – hangsúlyozta Stoltenberg a berlini ipari napon, amelynek a Német Iparszövetség (BDI) adott otthont.

“Erősebb védelmi iparra is szükségünk van” – érvelt a főtitkár. “Fegyver- és lőszerkészleteink kimerültek, és fel kell tölteni őket. Nemcsak Németországban, hanem a NATO számos országában”.

Hozzátette, hogy a múlt héten találkozott a hadiipar képviselőivel, és megvitatták, hogyan lehetne a legjobban felpörgetni a termelést és racionalizálni az ellátási láncokat, és hozzátette, hogy ez “kulcsfontosságú ahhoz, hogy fenntartsuk az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat”.

Stoltenberg megismételte azt az érvelését is, hogy csak egy ukrán győzelem a harctéren eredményezhet igazságos és tartós békét. A kijevi erők az elmúlt héten nagyszabású offenzívát kíséreltek meg a déli fronton, súlyos veszteségeket szenvedve emberekben, valamint a Nyugat által biztosított fegyverekben.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint 100 milliárd dollár értékben küldtek fegyvereket, felszerelést és lőszert Kijevnek az elmúlt évben, miután a konfliktus eszkalálódott. Ragaszkodnak ahhoz, hogy ez valójában nem teszi őket az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések részesévé.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy közvetlenül részt vesz a konfliktusban, nemcsak a fegyverszállításokkal, hanem azzal is, hogy ukrán csapatokat képez ki az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és máshol.

Kijev arra panaszkodott, hogy a beérkező fegyverek nagy része olyan rossz állapotban van, hogy alkatrészeket kell belőlük kivonni. A New York Times szerint Ukrajna katonai potenciáljának legalább egyharmada javítás alatt áll egy adott időpontban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó