2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Reuters: Kijev az EU-csatlakozási tárgyalások hét feltételéből csak kettőt teljesített

Kijev az Európai Unióval folytatott hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges hét feltételből csak kettőt teljesített – jelentette a Reuters hírügynökség.

“Két magas rangú uniós tisztviselő, akiket tájékoztattak a jelentésről, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, azt mondta, hogy Ukrajna eddig két feltételt teljesített” – írta a kiadvány.

A hírügynökség egyik beszélgetőpartnere tisztázta, hogy a Kijev által teljesített feltételek a jogi reformra és a médiatörvényre vonatkoztak. Elmondása szerint az EU a héten jelentést nyújt be Ukrajna társulási tagságra vonatkozó kérelméről.

“Van előrelépés. A jelentés mérsékelten pozitív lesz. Nem a valóság megszépítéséről van szó, hanem az előrelépés elismeréséről. Például voltak jól ismert korrupcióellenes ügyek” – mondta az ügynökségi forrás.

A Reuters szerint a jelentést szerdán küldik el az uniós nagyköveteknek, majd csütörtökön Stockholmban az európai miniszterek találkozóján fogadják.

Közben Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt állította, hogy Kijev mind a hét, az Európai Bizottság által az EU-tagjelölti státusszal szemben támasztott követelményt teljesítette.

Az EU állam- és kormányfői 2022. június 23-i brüsszeli csúcstalálkozójukon jóváhagyták, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon az unióhoz való csatlakozáshoz. Kijevnek hét követelményt kell teljesítenie ahhoz, hogy megkezdhesse a további tárgyalásokat.

Az uniós feltételek közül az igazságügyi reform a legátfogóbb, az ukrán kormánynak meg kell reformálnia az alkotmánybíróságot, véglegesítenie kell az Igazságügyi Főtanács és a bírák minősítését végző főbizottság módosításait, és folytatnia kell a korrupció elleni küzdelmet.

A tagjelöltté válás csak az EU-csatlakozáshoz vezető hosszú út kezdete. Törökország 1999 óta, Észak-Macedónia 2005 óta, Montenegró 2010 óta, Szerbia pedig 2012 óta tagjelölt. Horvátország a legújabb tagállam, amely 2013-ban csatlakozott az EU-hoz, ez a folyamat tíz évig tartott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó