2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Stephen King felszólította Elon Musk-ot, hogy a Twitter bevételeit adja Ukrajnának, a milliárdos nem hagyta szó nélkül

Elon Musk vasárnap a közösségi médiában Stephen King amerikai íróval folytatott vitája során azt állította, hogy 100 millió dollárt adományozott Kijev támogatására a Moszkvával fennálló konfliktusában. A SpaceX, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója tavaly felügyelte a Starlink távközlési rendszer ukrajnai bevezetését.

“Én 100 millió dollárt adományoztam Ukrajnának, te mennyit adományoztál?”. kérdezte Musk Kingtől egy vasárnapi tweetben, miután az író azt javasolta, hogy a milliárdos a közösségi médiaplatform új, fizetős hitelesítési modelljéből származó bevétel egy részét adományozza Kijevnek.

Musk retweetelte Mihail Federov ukrán technológiai miniszter októberi üzenetét is, amelyben megköszönte a SpaceX vezérigazgatójának, hogy a vállalat Starlink műholdas hálózatát Ukrajnának biztosította, amit “kritikusan fontosnak” nevezett.

A Twitter-tulajdonos azt is megjegyezte, hogy a SpaceX elutasította az amerikai védelmi minisztérium támogatását, hogy segítsen a rendszer működési költségeinek kifizetésében – amelyek tavalyi becslése szerint 2022 végére elérik a 100 millió dollárt.

Nem sokkal a konfliktus tavalyi kezdete után Musk Federov kérésére elérhetővé tette Ukrajnában a Starlinket – egy alacsony Föld körüli pályán keringő, internet-hozzáférést biztosító műholdkonstellációt -. A kommunikációs hálózatot Kijev a csapatmozgások megfigyelésére és más katonai információgyűjtési módszerekhez vetette be, különösen azért, mert Ukrajna már meglévő internetes infrastruktúrája rendszeresen működésképtelen volt.

Februárban azonban Kijev dühösen reagált, miután Musk és a SpaceX korlátozásokat szabott a Starlink ukrajnai használatára, miközben olyan hírek láttak napvilágot, hogy a technológiát drónok bevetésére használják. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij vezető tanácsadója akkor úgy érvelt, hogy a SpaceX-nek el kell döntenie, hogy “a szabadsághoz való jog oldalán áll-e”.

Gwynne Shotwell, a SpaceX operatív igazgatója egy tavaly februári amerikai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a rendszert nem szánták Ukrajnában “támadó célokra”, és hogy “soha, de soha nem szánták fegyverként”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó